Salmaner: Mücadeleyle karşı duracağız

HDP Kadın Meclisi’nden Zeynep Nilgün Salmaner, kadına yönelik saldırıların devam edeceğine işaret ederek, mücadeleyle karşı duracaklarını söyledi.

Özgürlük ve eşitlik için yeniden yapılanma sürecine girdiklerini kaydeden HDP Kadın Meclisi’nden Zeynep Nilgün Salmaner, mücadele ederek kazandıkları haklardan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. 

ANF’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nden Zeynep Nilgün Salmaner, dünyada erkek üstünlüğünü savunan sağ popülizminin tüm araçlarıyla kendine cinsiyet karşıtlığı üzerinden bir savaş başlattığını ileri sürdü. Salmaner, şunları söyledi: “Bugün İtalya’da, faşist Mussolini döneminin temelini oluşturan ‘Tanrı, vatan, aile’ bir karşılık buluyorsa; İsveç’te iktidara gelen muhafazakar koalisyonun ilk icraatlarından biri feminist dış politikayı devre dışı bırakmak oluyorsa; Türkiye, Macaristan, Polonya gibi totaliter rejimlerde İstanbul Sözleşmesi’nden imzalar geri çekiliyorsa, kürtaj hakkı kadınların elinden alınmaya çalışılıyorsa; dünyanın diğer bir ucunda yer alan Şili’de ise diktatör Pinochet dönemi anayasasının değiştirilmesi için hazırlanan kadınların temel taleplerine de yer veren yeni tasarı, erkek egemen/muhafazakar yapılar tarafından kürtaj hakkı ve resmi kurumlarda çalışanların en az yüzde 50'sinin kadınlardan oluşması korkusuyla reddediliyorsa bunların hiçte tesadüfi olmadığını söylemek mümkün. 

Ekonomik, siyasal, toplumsal krizlerin ağırlaşan etkisi altında giderek daha kaygılı hale gelen halk kesimlerini gerici güçlere yedeklemeye çalışan politikaların yansımasını; kadınların yaşam hakları üzerinden nasıl pazarlık malzemesi yapıldığını Mayıs ayı seçimlerinde hep birlikte yaşadık. İşte tam da o nedenle yükselen diktatörce uygulamalara zemin sağlamanın, rıza üretmenin bir yolu olarak en gerici değerler her an ortaya saçıldı. Kadın düşmanı ortak aklın ‘kadınları sahiplendireceğiz’, ‘6284 ayet mi’ gibi söylemleri de bu süreçlerden azade değil.”

DEVLET ELİYLE NEFRET SÖYLEMİ 

Salmaner, AKP’nin oluşturduğu kadın düşmanı ittifakın, bu coğrafyada yükselen, itaat etmeyen ve meydanları terk etmeyen kadın mücadelesini en güçlü tehlike olarak gördüğü için politikalarını derinleştirmeye devam edeceğini belirten Salmaner, “Bunu yaparken devlet eliyle nefret söylemini meşrulaştırarak, ‘makbul’ görmediği farklılıklara ve hak taleplerine yönelik saldırılarına devam edecektir” dedi.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER İÇİN MÜCADELE

HDP ve Yeşil Sol Partili kadınlar olarak özgürlük ve eşitlik için yeniden bir yapılanma sürecine girdiklerini kaydeden Salmaner, şöyle konuştu: “İlmek ilmek örerek, mücadele ederek kazandığımız haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizin altını çizmek isterim. Savaş politikalarının kadına yönelik şiddeti, saldırıları nasıl beslediğini, özel savaş politikalarının kadınlar üzerinden nasıl sürdürüldüğünü biliyoruz, yaşıyoruz. O nedenle, kadın düşmanı ittifakların karşısında özgür yeni yaşamın inşa edilmesinin, barışı savunmanın yolu tüm farklılıklarımızla ortak mücadeleyi örgütlemekten geçiyor. İçeride ve dışarda ortaklaştırdığımız direniş, kadınların ve halkların özgürlüğü sağlanana dek devam edecek.”