‘Selma Irmak şahsında Hakkari’nin iradesi hapsediliyor’

Dün görülen Selma Irmak’ın duruşmasını değerlendiren HDP’li Dilan Dirayet Taşdemir, Irmak ve Kürt siyasetçiler şahsında halkın iradesinin hapsedildiğini belirtti.

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016 tarihinde Hakkari’de tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında 105 yıla kadar hapis istemiyle açılan ve Amed’e nakledilen davanın duruşması dün görüldü.

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 6 aydır tutuklu bulunan Selma Irmak’ın tutukluluk halinin devamı kararının alınmasını Kürt halkını siyaset dışına itmek anlamına geldiğini belirtti. Taşdemir, Selma Irmak’ın 8 Mart etkinliklerindeki konuşmalarının suç olarak gösterilmesini ise AKP’nin kadın düşmanlığı olduğunu vurguladı.

Mahkemede suç olarak yansıtılan her konunun HDP siyasetini ve HDP’nin bütün seçmenlerinin iradesini açığa çıkaran söylemler olduğunu dile getiren Taşdemir, dokunulmazlıkların bir defaya mahsus olarak kaldırılmasının siyasi bir operasyon olduğunu ifade etti.

Selma Irmak ve Hakkari’deki Kürt siyasetçiler şahsında halkın iradesinin hapsedildiğini vurgulayan Taşdemir, “Hakkari halkı devletin bu iradesizleştirme ve katliam politikasına yapılan referandum seçimleriyle cevap verdi. Halk yüzde 70’lik bir ‘hayır’ oranıyla hükümetin katliamcı politikalarına boyun eğmeyeceğini ifade etmiştir” dedi.

Taşdemir, savcının Selma Irmak’ın tutukluluk halinin devamına karar vermesini hukuksuzluğun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Taşdemir, “Bu keyfi durumla karşı karşıyayız. Savcı DTK Eş Başkanlığı yapmış olduğu iddiasıyla bir tutuklama gerekçesi sundu. Bu hukuksuzluğun nasıl hukuk haline getirildiğinin açık ifadesidir. Ama bizler de onlara şunları hatırlatmak isteriz ki, bu hukuk onlara da bir gün lazım olacaktır” diye belirtti.

‘AKP’ KADIN DÜŞMANLIĞI YAPIYOR’

Selma Irmak’ın iradesine kadınlar olarak sahip çıkacaklarını söyleyen Taşdemir, tüm kadınların ‘hayır’ iradesinin birleştirici olacağını söyledi. Taşdemir, AKP’nin kadın karşıtı politikalarının sonucu olarak kadınların ‘hayır’ının yüksek olduğuna değinerek, AKP hükümetinin kadınları düşman olarak gördüğünü kaydetti.