100 gün geçti: Çelebi’nin katilleri nerede?

Mehmet Zeki Çelebi katledilişinin 100. gününde Süleymaniye’de bulunan Baxê Giştî meydanında oturma eylemi düzenleyen Kuzey Kürdistanlı göçmenler, bir kez daha katillerin nerede olduğunu sordu.

Süleymaniye’nin Bextîyarî Caddesi’nde işletmecisi olduğu Deniz Restoran’ın önünde 17 Mayıs 2022’de katledilen Mehmet Zeki Çelebi’’nin arkadaşları ve ailesi, Çelebi’nin katledilmesi üzerinden geçen 100’üncü günde Baxê Gişti meydanında bir araya geldi. 

Burada oturma eylemine geçen grup, bir kez daha Çelebi’nin katillerinin nerede olduğunu sordu. 

‘TEHDİT VE BASKILARA MARUZ KALIYORUZ’

Eylemde konuşan Mezopotamya İşçiler Derneği üyesi Meşruk Çiftçi, Mehmet Zeki Çelebi’nin 100 gün önce katledildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Mehmet Zeki Çelebi 100 gün önce Bextîyarî gibi kalabalık bir caddede dükkânının önünde işgalci Türk devleti tarafından katledildi. Bilindiği gibi bizler Kuzey Kürdistanlı siyasi mültecileriz ve Güney Kürdistan’da yaşıyoruz. Uluslararası yasalar ve Kürdistan Bölgesi yasaları çerçevesinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Yaşamımızdan Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve BM gibi uluslararası kuruluşlar sorumludur. Ne yazık ki Kürdistan Bölgesine yerleştiğimiz günden bu yana işgalci Türk devletinin tehdit ve baskılarına maruz kalıyoruz. Bununla kalmayan işgalci Türk devleti silahlı suikastlarla bizlere yönelik terör saldırıları geliştiriyor. Bu saldırılar çerçevesinde arkadaşımız Mehmet Zeki Çelebi katledilirken, Ferhat Başkondu isimli arkadaşımız ise tesadüfen hayatta kalmıştır.”

Kuzey Kürdistanlı siyasi mülteci Mehmet Zeki Çelebi, 17 Mayıs 2022 tarihinde Türk MİT’inin silahlı suikastı sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 18 Mayıs 2022 tarihinde şehit düşmüştü. Katillerinin serbestçe Hewlêr'e girişi görüntülenmişti.