30 yılda 38, dört ayda 10 helikopter

30 yılda Türk ordusuna ait 48 helikopter düşürüldü. Bunun 10 tanesi, sadece dört ay içerisinde Medya Savunma Alanları’nda vurularak imha edildi.

Gerillanın üstün savaş performansı gösterdiği, taktik üstünlük sağladığı, PKK yoldaşlığının zirveleştiği, insanın teknik karşısında direnmede muazzam bir efsane yarattığı Medya Savunma Alanları’nda, son dört ayda 10 helikopter düşürüldü, 70 helikopter de darbelendi.

Türk ordusu, bırakın gerillanın bu helikopterleri düşürdüğünü kabul etmeyi, bir tanesinde ileri sürdüğü ‘kaza kırımı’ bile halka açıklamaktan imtina ediyor. Oysa bütün devletler, herhangi bir yolcu uçağının teknik arızasında bile kaza kırım raporuyla halka açıklamaya yapar, fakat Türk ordusunun ve iktidarının böyle derdi yok. Zaten Türk medyası da sormuyor, sorgulamıyor; Türk halkı da suskun kalıyor.

Türk ordusu, 2000’den önce de böyleydi, sonrasında da böyle devam ediyor. Mesela 2017’de Kato Dağlarına yapılan işgal saldırısı sırasında yaşananlar. Tümgeneral Aydoğan Aydın, defalarca savaşmış ve Kürdistan’da gerillayı bitirme, imha etme amacıyla bir çok saldırıya öncülük edecek kadar profesyonel bir Türk askeriydi. Sömürgeciliği ve faşizmi o kadar başarıyordu ki, devlet onu Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı görevine atamıştı. Kato Dağlarında işgal saldırısı sürerken Şırnak’ın Uludere ilçesinin Şenoba beldesinde kalkışa hazırlanan helikopterin birkaç dakika sonra yüksek gerilim hattı yüzünden düştüğü iddia edildi. İçindeki 13 asker de ölmüştü. Aslında gerillanın da açıkladığı gibi Besta tarafından Kato’da direnen yoldaşlarına desteğe gelen birimin suikast taktiği sonucu vurması sonucu düşürülen bir helikopterdi. Bugünkü gibi ‘kaza’ denilip geçiştirildi.

Gerilla, zaman zaman helikopterlerin düşürülmesini belgelediği için Türk ordusu, şimdi farklı taktik de izliyor. Düşürülen helikopterdeki askeri ölmediyse bile savaş uçaklarıyla düştüğü alana bombardıman düzenliyor. Böylece sağ kurtulma şansı olan askerlerini öldürüyor. Gerilla, defalarca buna tanıklık etti ve bu durumu günlük açıklamalarda da paylaştı.

* Son işgal saldırısının üzerinden bir ay geçmeden 11 Mayıs’ta Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda indirme yapmak isterken düşürülen Skorsky tipi helikopterin başına gelen buydu. Düşürüldüğü alan, Türk ordusu tarafından yoğun bir şekilde bombalandı.

* Yine 27 Mayıs’ta, Girê Cûdî Direniş Alanı’nın Şehîd Leşker savaş mevzileri çevresine indirme yapmak isteyen Skorsky helikopter, YJA Star gerillaları tarafından vuruldu; Colêmerg’in Çelê ilçesinde bulunan Girê karakoluna gitmek isterken Zap Suyu çevresinde düşerek imha oldu.

* Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nı 30 Mayıs’ta bombalamak isteyen saldırı helikopteri, gerilla tarafından vurulduktan sonra Xeregol alanına doğru gitmek isterken büyük bir patlamayla düştü.

* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nı 2 Haziran’da bombalamak isteyen 2 saldırı helikopteri, gerilla tarafından iki koldan vuruldu. Biri uzaklaşmak isterken Direniş Alanı çevresine düşerek imha oldu.

* Şikefta Birîndara Direniş Alanı’na 24 Temmuz’da indirme yapmak isteyen Skorsky helikopter, yakın mesafeden vuruldu. Alev alan ve uzaklaşmak isteyen bu helikopter Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nda düştü.

*  Girê FM Direniş Alanı’nda 2 saldırı helikopteri, 3 Ağustos’ta YJA Star gerillaları tarafından hedef alındı. Darbelenen helikopter ateş aldı. HPG BİM, helikopterin Atak tipi olduğunu, ve düşürüldüğünün teyit edildiğini 4 Ağustos’ta paylaştı.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’nın Şehîd Gelhat savaş mevzileri çevresine 19 Ağustos’ta indirme yapmak isteyen Skorsky tipi helikoptere müdahale edildi. İndirme yapamadan uzaklaşan helikopter, Çelê ilçesine bağlı Girê karakolu yakınında düşerek imha oldu.

* Türk ordusu, 2 Eylül’ü 3 Eylül’e bağlayan gece Şehîd Fedakar Direniş Alanı’na helikopterlerle 32 kez indirme yapmak istedi. İndirme yapmak isteyen Skorsky helikopter düşürüldü.

* Aynı alanda 3 Eylül gece saatlerinde helikopter hareketliliği yaşandı. Gerilla tüm saldırılara müdahale etti ve yine Skorsky alev alıp alandan uzaklaşmaya çalışırken Barzan alanına çakılıp imha oldu.

* Son olarak 4 Eylül’de Metîna’ya bağlı Girê Amediyê Direniş Alanı’na indirme yapmak isteyen Skorsky tipi helikopter vurularak imha edildi.