50 milyonluk lojmanlar 15 milyona satıldı

Hükümet 8 yıl önce Van’da 50 milyona yaptırdığı lojmanları, ‘güvenli değil’ diye kurumları arasında devretti, sonunda da Emine Erdoğan’ın yakını iş adamına 15 milyona sattı.

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi’nde 2013’te hakim ve savcılar için 130 dairelik lojman yapıldı. Tamamlandıktan sonra hakim ve savcıların güvenlik gerekçesiyle taşınmak istemediği lojmanlar, önce Sağlık Bakanlığına, ardından da bu yılın başında Milli Emlak’a devredildi. Bu yılın başlarında ise lojmanlar Adalet Bakanlığına yeniden devredildi. Uzun süredir AKP’li olarak bilinen birçok firma bu lojmanları değerinin altında bir fiyata almak için uğraşıyor. Sonuçta 50 milyon TL’ye mal olan lojmanlar 15 milyon TL’ye Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Siirtli akrabalarına satıldı.

Edinilen bilgilere göre; AKP, merkezden ve Van İl Örgütü üzerinden Van Cumhuriyet Başsavcısı’na “Bu yapılan evler güvenli değil, hakim ve savcıları oraya götüremeyiz” demesi yönünde talimat verildi. Cumhuriyet Başsavcısı lojmanların güvenli olmadığı gerekçesiyle buraya taşınmaya izin vermedi. Ardından bu kez “Bunları Sağlık İl Müdürlüğüne devredeceksiniz” talimatı geldi.

Sağlık İl Müdürlüğü de kısa süre sonra ‘burayı kullanamayız’ diyerek lojmanları Türk Adalet Bakanlığına devretti. Kullanım hakkını yeniden geri alan Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yakınlarından Siirtli bir işadamı söz konusu lojmanları almak istediğini bildirdi. Buna itiraz eden Cumhuriyet Savcısı, birkaç gün sonra ikinci defa kendisini ziyaret eden Siirtli iş adamına satış için gerekli kolaylığı sağlayacaklarını söyledi.

LOJMANLARI SOYUN, HALKI SUÇLAYIN

Satış karşılığında 70 milyon TL istenmesine tepki gösteren Siirtli iş adamı fiyatı kırmak için Van Emniyet Müdürü’ne giderek, “Bu gece o lojmanlar talan edilecek. Tanıdığınız ve iş birliği içinde olduğunuz hırsızlar gitsin orayı soysun, talan etsin. Her şeyi döküp soyacaksınız. Alabildiklerini ganimet olarak al, kalanları da yık. Saat 04.00’ten önce oradan çıkın. Kayıtlara mahalle halkı soydu yazın” talimatını verdi. Aynısı yapıldı. Hırsızlık tiyatrosunun ardından Siirtli iş adamı yeniden Cumhuriyet Başsavcılığını ziyaret ederek, “Benden 70 milyon TL istediğiniz lojmanların haline bakın. Orası güvenli değil. Hepsi yakılmış, yıkılmış, talan edilmiş. Siz bana böyle anlatmadınız. Bu lojmanlara istediğiniz fiyatı vermem” diyerek fiyatta kırıma gitmek istedi.

Cumhuriyet Başsavcısı ve Adalet Bakanlığından bir görevli, yaptıkları görüşmelerin ardından lojmanları 15 milyon TL karşılığında AKP’li Siirtli işadamı ile anlaşmaya vardı.

15 MİLYONA ALDI, 150’YE SATACAK

Siirtli iş adamının amacı ise lojmanları 15 milyona alıp 10 milyonluk eksikleri giderip 150 milyon TL’ye satışa çıkarmak. Siirtli iş adamı her ne kadar Cumhuriyet Başsavcılığı ile anlaşmaya vardıysa da Adalet Bakanlığından istediği ‘Onay’ yazısı henüz gelmiş değil.

Türk Adalet Bakanlığının bu satışa onay vermesi bekleniyor.