'8 Mart ve Newroz ruhuyla Amara'ya!'

MED TUHAD-FED, DTK, TJA, DBP ve HDP, "8 Mart ve Newroz ruhuyla yüzümüzü Amara'ya dönelim. Halkımızı 4 Nisan'da Amara Yürüyüşü için Halfeti'ye çağırıyoruz" dedi.

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve 73’üncü yaş günü etkinliklerine dair basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Zeki Baran, Abdullah Öcalan'ın 23 yıldır dünyada eşi benzeri olmayan bir tecrit altında tutulduğunu ifade etti. Abdullah Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü noktasındaki rolüne değinen Baran, "2013 Newrozu'nda Sayın Öcalan'ın okunan mektubuyla milyonlar Newroz alanlarına akın ederek, yol haritasının arkasında olduğunu ortaya koydu. AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından mutabakat masasının devrilmesiyle Türkiye ve Kürdistan'da tarihin en karanlık süreçlerinden biri başlamış oldu. AKP-MHP iktidarı döneminde darbe, savaş politikaları yeniden devreye konuldu" dedi.

'HALK NEWROZ'DA ADRESİ GÖSTERDİ'

Kürtlerin tüm baskı ve saldırılara karşı direndiğini vurgulayan Baran, "2013 yılından bu yana Kürt halkı tarihinin en büyük Newroz'unu 2022 yılında gerçekleştirdi. Kürt halkının özgürlük referandumuna dönüşen 2022 Newrozu, bir kere daha Kürt sorununun demokratik müzakere ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi için Sayın Öcalan'ı adres gösterdi. Kürt halkı, Kürdistan'ın ve dünyanın dört bir yanında alanlara akmış, savaşa ve sömürüye karşı direniş bayrağımı yükseltmiştir. Newroz alanlarında başta Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların özgürlük talebi haykırılmıştır. Bu talep aynı zamanda Kürt meselesinin demokratik siyasal yöntemlerle çözülmesine dönük bir çağrı niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

HALKA ÇAĞRI

Baran, 4 Nisan etkinliklerine değinerek, şunları aktardı: "Kürt halkı ve bölge halkları açısından savaşa karşı barışın, köleliğe karşı özgürlüğün, sömürüye karşı eşitliğin sembolü haline gelen 4 Nisan, Sayın Öcalan'ın doğum günü aynı zamanda. Geçmişten günümüze Amara Yürüyüşü ve Nisan ayının ilk haftası fidan dikilerek, bugün karşılanıyor. Nisan ayının 1-10 günleri arasında tüm halkımızı bulunduğu her yerde yeni yaşamın ve yeniden doğuşun anlamı için fidan dikmeye davet ediyoruz. Aynı zamanda Kürt halkının özgürlük talebi, Kürt sorununun demokratik müzakere ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi için tecridin bir an önce son bulması; sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması için tüm halkımızı 4 Nisan günü Amara Yürüyüşü için Halfeti'ye çağırıyoruz."

'YÜZÜMÜZÜ AMARA'YA DÖNELİM'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, önemli bir süreçten geçtiklerini belirtti. Türkiye'de savaşın derinleştiğine dikkat çeken Aydeniz, tecrit ve savaş politikalarının yönetim politikası haline geldiğini vurguladı. Aydeniz, "Bu savaşın durması, krizlerden çıkmak, özgürlük ve eşitliğin sağlanması için Sayın Öcalan'ın rolü tarihi ve önemli. Bunu neden söylüyoruz. 2013-2014'te bunu hep birlikte gördük. O süreçte Türkiye ve Ortadoğu'da istenildiğinde Kürt sorunun demokratik yollarla çözülebileceğini gördük. Bundan kaynaklı Sayın Öcalan'ın rol ve misyonu çok önemli. Bu yıl hem Newroz'da hem de 8 Mart'ta milyonlarca kişi Sayın Öcalan'ın önemini bir kez daha hep bir ağızdan haykırdı" diye konuştu.  
Abdullah Öcalan'ın çözüm önerilerinin hem Kürtler hem de Ortadoğu halklarına umut verdiğini dile getiren Aydeniz, "Bundan kaynaklı Kürtler ve diğer halkları ağırlaştırılmış tecridi kabul etmiyor. Bundan kaynaklı Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için eylemler yapılıyor" dedi. Abdullah Öcalan'dan bir yılı aşkın bir süredir haber alınamadığına dikkat çeken Aydeniz, "Bu durum Kürt halkının kaygısını derinleştiriyor. Bundan kaynaklı Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün önemi daha da artıyor" diye kaydetti. 4 Nisan'ı "yeniden doğuş" olarak ele aldıklarını ifade eden Aydeniz, "Bu nedenle 8 Mart ve 21 Mart Newroz ruhuyla 4 Nisan'ın da karşılanması lazım. Çünkü 4 Nisan 'yeniden doğuş'tur. Kürtler, Sayın Öcalan'ın sayesinde yok oluştan siyaseti belirleyen duruma geldi. Biz de 4 Nisan etkinlikleri kapsamında tüm halkımızın yüzünü Amara'ya dönmesini istiyoruz" diye kaydetti.

'KÜRTLERİN DOĞUŞUDUR'

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, 8 Mart ve 21 Mart gibi 4 Nisan'ın da Kürtler için önemli bir tarih olduğunu söyledi. Türkiye'nin Kürtlerin yok edilmesi üzerinden kurulduğunu ifade eden Öztürk, "Kürtleri yok etmek istediler. Amaç buydu. Bir noktada bu amaca yaklaştılar" dedi. Abdullah Öcalan'ın mücadelesiyle bunun boşa çıkarıldığını ifade eden Öztürk, "Sayın Öcalan'la birlikte Kürtler kendi topraklarında yeniden filizlendi. Kendi kimliklerini ve kültürlerini tanıdı. Bundan kaynaklı 4 Nisan bizim için tarihi ve önemli bir gün" diye kaydetti. Öcalan üzerindeki tecride değinen Öztürk, "Bununla Sayın Öcalan şahsında Kürtlerin tasfiyesi ve yok edilmesi amaçlanıyor. 4 parça Kürdistan'da bu amaç zaten saklanmıyor. Bundan kaynaklı bu doğuş, Kürtlerin doğuşudur. Her alanda bu günü, kendi doğuş günümüz olarak görüp kutlamalıyız" ifadelerini kullandı.