9 kente bir uzman hekim

SES Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, temel sağlık hizmetlerinde genel bir çöküş yaşandığını belirterek, Serhat’ın 9 kentinde bazı branşlarda sadece bir doktorun bulunduğunu söyledi.

Sistemdeki çöküşle birlikte sağlıkta bir sağlıksızlık durumu yaratıldığını belirten SES Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, 9 kentin bulunduğu Serhat’tan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları bölümüne sadece bir doktorun baktığını, dolayısıyla hastaların aylarca, hatta bir yılı aşkın sürede randevu alamadığını söyledi. 

Nüfusu 1.5 milyonu geçen Van, aynı zamanda Hakkari, Muş, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Kars, Siirt, Ardahan’da yaşayan milyonlarca insanın sağlık hizmetlerinden yararlanmak için geldiği bir kent. Van’daki iki devlet hastanesi ise doktor ve sağlık çalışanı azlığı nedeniyle sağlık talebini karşılayamıyor. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hastanesi’ndeki bölümlerin çoğunda ya doktor yok ya da bir doktor görev yapıyor. 

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları bölümünde sadece bir doktor bulunması nedeniyle hasta ve hasta yakınları büyük sıkıntı yaşıyor. Doktor sıkıntısı nedeniyle Van dışında gelen hastalar, günlerce Van’da beklemek zorunda kalıyor. Tedavi olamadan geri dönmek zorunda kalanlar oluyor.

SAĞLIK SİSTEMİNDE ÇÖKÜŞ YAŞANIYOR

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, temel sağlık hizmetlerinde çöküşü yaşandığını vurgulayarak, bu çöküşle birlikte aslında sağlıkta bir sağlıksızlık durumu yaratıldığını söyledi. 

Birçok yerde devasa sağlık merkezleri kurulduğunu, teknik boyuta bir donamın yerleştirildiğini söyleyen Çolakoğlu, orada çalışabilecek, teknik bağlamda işleri yürütebilecek kadroları da barındırabilme noktasında ciddi eksiklik yaşandığını belirtti. Çolakoğlu, genellikle yan dallarda ve branşlarda ciddi boyutta hekim eksikliği ya da bir hekimle sınırlı kalındığını vurguladı.

RANDEVU SİSTEMİ BÜYÜK BİR SIKINTI

Van’ın büyük bir il olmasının yanı sıra civar illere de hizmet vermek durumunda olduğunu anımsatan Çolakoğlu, şöyle devam etti: “Özellikle randevu sistemi Türkiye genelinde büyük bir sıkıntı. Hastalar randevu alamama nedeniyle sağlık hizmetinden yararlanamamakla karşı karşıya. Bu Van için de böyledir. Ciddi anlamda yığılan bir hasta kitlesi, hekim azlığı, yardımcı sağlık hizmetlerinde çalışanların azlığının yarattığı bir durum söz konusu.”

HALKLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR

Son dönemlerde ciddi anlamda yurt dışına gidenler ve yurt dışına gidebilme arayışları olduğunu ifade eden Çolakoğlu, “Ekonomik boyutlu çok ciddi bir çöküş yaşıyoruz, demokratik boyutta yaşıyoruz. Ciddi anlamda yetişmiş, kendi insanlarına hizmet verecek insanların yurt dışını bir umut olarak görmeleri, gerçekten çok üzücü fakat gelinen nokta itibarıyla eleştirilebilecek bir durum da değil. Hak boyutunda ciddi bir gasp söz konusu, ekonomik olarak ürettiğinizin karşılığını alamama gibi bir durum var. Yine hekim azlığı nedeniyle sağlık çalışanları ve halk karşı karşıya getiriliyor” dedi.

DOKTOR SAYISI ÇOK AZ

Van’daki hastanelerde bazı bölümlerde ciddi anlamda hekim sıkıntısı yaşandığını söyleyen Çolakoğlu, şunları paylaştı: “Özellikle yan dal İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları bölümü ve bazı dallarda gerçekten hekim sayısı çok az. Bölge ve üniversite hastanesinde bir ve iki hekim var. Civar illerde ciddi bir hasta yansıması var. Van gerçekten metropol bir il. Halka yanıt olamamakta. Bunun karşılanması için ciddi bir atamanın olması gerekiyor ama bakanlık daha çok alınan ücretlerle ilgili bir yaklaşım içinde. Sorunlara bu yönden bakılması çözüm değil, çözümsüzlüğü ve sağlıksızlığı ortaya çıkarır. O noktada kabul edilir bir şey değil. Van geneli için diyebilirim ki sorun daha da katmerli bir hale gelmiş durumda. Batı illerinde de sıkıntı var ama buralar kadar değil. Yoksul ve açlık sınırında yaşayanlar sağlık hakkından pek yararlanamıyor, eşitsizlik söz konusudur. Halk sağlık hakkına erişemiyor. Biz, herkes ücretsiz ve sağlığa hakkına erişim hakkına sahip olmadır, diyoruz.”