Çiftçi: Kürt dilinden korkuyorlar
Kürtçe eğitmeni Hamdiye Çiftçi Öksüz, kayyumların göreve gelir gelmez ilk işlerinin Kürtçe kreşleri kapatmak olduğunu söyleyerek, “Bu da dilden ne kadar korktuklarını gösteriyor” dedi.
Kürtçe eğitmeni Hamdiye Çiftçi Öksüz, kayyumların göreve gelir gelmez ilk işlerinin Kürtçe kreşleri kapatmak olduğunu söyleyerek, “Bu da dilden ne kadar korktuklarını gösteriyor” dedi.
HDP’li belediyelerin bünyesinde açılan Kürtçe okul ve kreşler, yapılan kültürel etkinlikler, 2016 ve 2019 yılında atanan kayyumlar tarafından kaldırıldı. Nüfusu 1 milyon 300 bini aşan Wan’da HDP’li Büyükşehir Belediyesi’ne 2016’da kayyum atanmasıyla birlikte belediye bünyesinde bulunan Kürtçe kreş de kapatıldı, Kürt dili etkinlikleri ve çalışmaları durduruldu.
Kürtçe olarak hizmet veren Perpêrok Kreşi ve Gündüz Bakımevi, bin 200 metrekare kapalı kullanım alanı, 500 metrekare çocuk oyun grubu, kum havuzu, kümes ve otoparkının olduğu bahçe ve açık kullanım alanı bulunuyordu. 20 kişinin görev yaptığı 90 kapasiteli kreşte; drama, sinema, müzik, dans, satranç, revir odası ve çocuk oyun alanı vardı. Her sınıfında 18 öğrencinin bulunduğu kreşte, 0-6 yaş arası çocuklara hizmet veriliyordu. Van kayyumu, Kürtçe olan “Perpêrok” ismini kaldırdı, Kürtçe dersleri yasakladı. Kreşin ismini Kreş ve Gündüz Bakımevi yaptı, Kürtçe derslerin yerine Türkçe dersler getirdi.
Perpêrok’ta eğitmen olarak çalışan Hamdiye Çiftçi, işten çıkartıldı, kreşin dili Türkçeleştirildi. Kayyumların atanmasıyla birlikte öncelikle Kürt dil kurumlarının kapatılmaya başlandığını hatırlatan Çiftçi, “Kürtçe kreşte öğretmenlik yapıyordum. Kayyumun gelmesiyle birlikte kreşin Kürtçe tabelası indirildi, Kürtçe eğitim dili Türkçeye çevrildi, Kürtçeye hakim olan eğitmenler ilk başta görevden alındı. Bu da dilden ne kadar çok korktuklarının açık ve net göstergesidir” dedi.
YAŞAM DİLİ TAMAMEN KÜRTÇEYDİ
Kreşin 15 Mayıs 2015’te Dünya Anadil Günü’nde açılışının yapıldığını anımsatan Çiftçi, şöyle konuştu: “Kreşte 5 sınıf ve 80 öğrenci kayıtlıydı.0-6 yaş grubuna hitap eden, yaşam dili tamamen Kürtçe olan bir kreşti. Bölge halkının talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda açılan kreş, kayyumun gelmesiyle kapatıldı. Biz bu kreşte çalışırken, önce halka gittik, hangi ihtiyaç doğrultusunda, ne yapılması gerektiği konusunda bir çalışma ve araştırma yürütüldükten sonra bu eğitimlere başladık. Kreşin altyapısını oluşturulduktan bölgenin ilk Kürtçe kreşi olan Perpêrok Kreşi ve Gündüz Bakımevi büyük bir heyecan ve coşkuyla açıldı. Bu bölgenin ilk Kürtçe kreşi, insanların talep ve isteklerini gerçek anlamda karşıladı. Geçmişteki Kürtçe tekerlemeler, şarkılar, hikayeler, parmak oyunlarının çevirileri yapıldı ve yaşamın bir parçası haline getirildi.”
HEPSİ TÜRKÇELEŞTİRİLDİ
Kreşin yaşam dilinin tamamen Kürtçe olduğunu hatırlatan Çiftçi, şunları söyledi: “Kreşin 80 öğrencisi olmasına rağmen 80 öğrencisi de yedek olarak bekliyordu. Çok fazla ilgi vardı. Yeni kreşler açılması planlanırken, bu yönden çalışmalarımız devam ederken, kayyum gelmesiyle ismi, Van Büyükşehir Belediyesi Kreşi olarak değiştirildi. Hemen ardından yaşam dili değiştirildi, yaşam dilinden sonra Kürtçe tabelalar indirildi, servislerin isimleri değiştirildi. Daha sonra kayıtlı Kürt çocuklarının tüm kayıtları silindi. Son olarak kreşte Kürt diline hakim ve Kürt diline güç kazandırmak isteyen eğitmenler görevden alındı. Kürtçe eğitimin yerine Türkçe eğitime geçildi. Bu da dilden ne kadar korktuklarını gösteriyor.”