Çökertme planı 2022 Newroz’unda çöktü

Ekim 2015’te ortaya konulan çökertme planının 2022 Newrozu’nda çöktüğünü kaydeden HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, partisinin Üçüncü Yol olarak Türkiye ve Kürdistan’da demokratik bir sistemi geliştirme çabasının sonuçlarının çok büyük olacağını söyledi.

HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, 2022 Newrozu, tecrit, HDP’nin kapatılma davası ve 3. Yol çalışmalarına ilişkin ANF’ye açıklamalarda bulundu.

Özellikle 2022 Newrozu’nda alanlara akan milyonlarca kişinin verdiği mesajlara değinen Zeydanoğlu, halkın tecride karşı gösterdiği tavrın önemli olduğunu vurguladı.

ÇÖKERTME PLANI ÇÖKMÜŞTÜR

21 Mart 2022 Newrozu’nun tarihsel bir Newroz olduğunu dile getiren Zeydanoğlu, Ekim 2015’te ortaya konulan ve akamete uğrayan çökertme planının 21 Mart 2022’de son bulduğunu ifade etti.

Son 7 yıldır bütün baskılara, anti demokratik yöntemlere, baskının envai türüne karşı Kürt halkının net olarak meydanlara çıktığını ve çok somut taleplerle statüden vazgeçmediğini haykırdığını belirten Zeydanoğlu, “Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebinin öne çıktığını gördük.  Kürt halkı, demokratik kurumlarına ve siyasi partisine karşı yürütülen kampanya karşısında tutumunu ve çağrısını ortaya koymuştur. Newroz mesajını bütün kesimlerin doğru algılamasında fayda var. Milyonlarca Kürt halkının mesajının dikkate alınması ve bu politikalarının istifa ettiğinin görülmesi gerekiyor. Sistem bunu görür mü bilemiyoruz ama halkın verdiği Newroz çok netti” diye konuştu.

‘KÜRT HALKI SİYASİ DENKLEMİN DIŞINA ATILMAK İSTENİYOR’

Partilerine karşı hukuki olmayan ama yasal kılıfına uydurulmaya çalışılan bir kapatma davasının sürdüğünü kaydeden Zeydanoğlu, “Halkımızı siyaset denkleminin dışına atma yöntemi olarak kapatma davası açıldı. Daha önce de bunlar denendi. HDP bir tabela partisi değildir, HDP milyonlarca seçmeni ve on binlerce çalışanı olan bir partidir. Parti kapatmanın onlar açısından da sonuç alıcı olacağını düşünmüyoruz. Bir kez daha aynı sonuçla karşılaşacaklar. Halkımızın alanlarda kendi siyasi partisini sahiplenmesi ve bunu ortaya koyması oldukça anlamlıdır. Kapatma davası ne olur, sonuçları ne olur, kapatılır mı kapatılmaz mı tartışması var. Kapatılması için hukuki bir sebep yok ama siyasi bir kararla bunu yapabilirler. Hükümetin keyfi tutumlarını biliyoruz. Parti kapatmayla Kürt halkını siyasi denklemin dışına çıkaramazsınız” dedi.

‘SEÇİM PARTİSİ DEĞİL MÜCADELE PARTİSİYİZ’

Siyasette kutuplaşmalara karşı toplumun ihtiyaç duyduğu şeyin yeni bir mücadele alanı ve toplumsallık olduğunu kaydeden Zeydanoğlu, şunları ekledi: “Partimizin temel işlevi demokrasi mücadelesidir ve demokratik yaşamın inşasında rol oynamaktır. Seçimler önemlidir ama demokrasi mücadelesinin tek yöntemi seçimler değildir. Bizim demokratik toplumu, demokrasiyi inşa etmek, dönüştürmek gibi bir iddiamız var. Dolayısıyla seçim için alternatiflerimiz olacak ancak bizim tek hedefimiz seçim değildir. Seçim olsa da olmasa da mücadelemiz katlanarak büyüyor ve yürütmeye devam edeceğiz. Biz Üçüncü Yol olarak kendimizi tanımlıyoruz. Türkiye’de siyasetin kutuplaştığı bir dönemde Üçüncü Yol olarak Türkiye ve Kürdistan’da demokratik bir sistemi geliştirmek oldukça önemli. Siyasette kutuplaşmalara karşı toplumun ihtiyaç duyduğu şey, yeni bir mücadele alanı ve toplumsallıktır. Bu minvalde Üçüncü Yol olarak kendimizi tarif ediyoruz. Sistemin dışında kalan tüm kesimleri ortak mücadele alanında birleşik mücadele geliştirme çabasındayız. Bunların sonuçları çok büyük olacaktır. Bunu şimdiden görüyoruz.”