'Êzidi halkı diline ve inancına sahip çıkmalı'

Kürt Dili Bayramı'nı kutlayan Şengal Dil ve Eğitim Kurumu, Êzidîleri diline, kültürüne, inancına sahip çıkmaya çağırdı.

Şengal Dil ve Eğitim Kurumu, yazılı açıklama yaparak, Kürt Dili Bayramı'nı kutladı.

Şengal Dil ve Eğitim Kurumu'nun açıklaması şöyle:

“Direnişçi Şengal’in Dil ve Eğitim Kurumu olarak tüm Êzidî ve Kürt halkının Kürt Dili Bayramını kutluyoruz.

Êzidî halkımızın örgütlülüğü ve savunma güçleriyle 73. fermanın açtığı yaraları demokratik toplum bilinciyle sarmaya çalıştığı bu dönemde hain Barzani ailesi soykırım amacıyla Êzidî halkımızın tüm kurum ve bileşenlerinin güç ve iradesini kırmaya çalıştı. Özellikle Êzidî halkımız arasındaki birliği ve Êzidilik değer ve onurunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Şengal Dil ve Eğitim Kurumu olarak Kürt Dil Bayramı günü vesilesiyle, tüm öğretmen, öğrenci ve tüm bileşenlerimizle Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. YBŞ-YJŞ ve Êzidxan Asayişi tüm Êzidxanın gücü ve onurudur.

'EN BÜYÜK ENGEL OLAN TÜRK DEVLETİDİR'

Her halkın varoluşu ve kimliğinin temeli olan dili geliştirmek ve korumak her insanın temel görevidir. Bu sebeple Êzidi halkı olarak anadilimizi konuşmak ve anadilde eğitim vermek bizim için bir gurur kaynağıdır. Êzidxan halkı olarak anadili Êzidîler, Kürtler, Araplar, Türkmenler, Keldaniler, Süryaniler, Ermeniler ve bölgedeki tüm halk ve inançların birlikte yaşamı ve demokratik ilerleme için temel olarak ele almalıyız. Bugün Irak ve Güney Kürdistan sınırında başta faşist-işgalci Türk devleti olmak üzere dış güçler bölgenin yeraltı ve yerüstü kaynaklarından faydalanmak için bileşenler arasındaki çatışmaları derinleştirmek ve halkları kendi işgalci politikalarına kurban etmek istiyorlar. Bu dış müdahaleler yüzünden yıllardır tüm bölge halklarının beklediği demokratik sisteme geçiş bir türlü oturtulamamıştır. Çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı bir temelde özgür ve demokratik geleceği inşa etmek yerine Güney Kürdistan ve Irak sınırındaki tüm bileşen ve halkların gündemine savaş ve çatışmayı getiriyorlar. Bu savaş ve çatışmalarla zaman geçerken ne Irak ne de Bölge hükümeti tepki göstermiyor.

Savaşlarla meşgul olmak yerine, neden çocuklarımızın geleceği için çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı İsveç örneği gibi modelleri tartışmıyoruz? Bilindiği üzere İsveç, yaşanan birçok savaş ve katliamdan sonra farklı gruplar arasında sosyal uzlaşıyı sağlamayı başardı. Demokrasileri farklılıkların bir uzlaşması olarak gelişti. İsveç ülke idare sisteminde de kantonlar ve özerk bölgeler var ve Irak anayasasında da bu öngörülüyor. Ancak uygulamada, özellikle savaş ve işgalci Türk devletinin müdahaleleri nedeniyle bu anayasanın hükümleri gerektiği gibi uygulanmamaktadır. Bugün Irak’ın demokratikleşmesinin önündeki en büyük engel savaş ve Türk devletinin müdahaleleridir.

'DİLİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM'

Irak Eğitim Bakanlığı, Güney Kürdistan Bölgesi Hükümeti Eğitim Bakanlığı ve Şengal Dil ve Eğitim Kurumunun demokratik ve özgür bir toplumun için birlikte çalışması ve tüm bileşenlerin kendi dilleri, kültürleri ve inançları ile eğitim verme imkanının önünü açması gerekmektedir. Bunun gerçekleşebilmesi için de Êzidî halkının kendi kültürüne, diline ve inancına sahip çıkması ve kendi inanç ve kültürleri temelinde ana dillerinde kendi çocuklarını eğitmelidir.”