İdil'de halk Newroz alanına aktı

İdil’de Newroz büyük bir coşkuyla ve "Bijî Serok Apo" sloganı yankılanırken kutlandı.

Şırnak'ın İdil ilçesinde, "Dem dema serkeftinê ye" şiarıyla Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İdil ilçe binası önünde düzenlenen kutlamaya Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, İdil Belediyesi eşbaşkanları ile binlerce kişi katıldı.

'HALK TÜM BASKILARA RAĞMEN ALANLARDA'

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Direne direne kazanacağız” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. Newroz Tertip Komitesi adına kısa bir açıklama yapan HDP İdil İlçe Eşbaşkanı Ahmet İdem, meydanda toplanan İdilli halkı göstererek, halkın tüm baskı ve engellemelere rağmen yılmadan mücadelesine devam ettiğini söyledi. Ardından konuşan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden, halkın iradesine sahip çıktığını belirterek, atanan gaspçı kayyumların yok hükmünde olduğunu söyledi. Erdem, “Kayyumlarla halkımızın iradesini gasp edenleri, halkımızın iradesini tanımayanları biz de tanımıyoruz” dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Newroz’un Kürtler için önemine değinerek, her geçen gün mücadelenin büyüdüğünü söyledi. Newroz meydanlarını milyonlarca insanın doldurduğunu kaydeden Kaçmaz, Şırnak, Cizre, Silopi, İdil ve diğer yerlerde 2015 yılında katledilenleri andı. Kemal Kurkut’un devlet güçleri tarafından katledildiğini belirten Kaçmaz, “Kürt halkı var olduğu müddetçe Kemaller var olacaktır. Kemaller, Deniz Poyraz'lar bitmez" diye kaydetti.
Kaçmaz, “Kürt sorununda çözüm istiyorlarsa muhatap Sayın Öcalan’dır. Nasıl ki 2013 yılında başlatılan süreçte huzur ortamı olduysa yine aynı şekilde çözüm süreci başlatılmalıdır. Kürt sorununun çözümü de İmralı’dan geçer” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Koma Hezex, Grup Munzur ve Agit Işık sahne aldı. Dana sonra sahneye Hivron çıktı.