'Özerk Şengal Irak'ın çıkarınadır'

Irak anayasasının 125. maddesinin Şengal'in kendi kendini yönetmesine izin verdiğini hatırlatan Faris Cuweycatî, "Şengal halkı kendileri için çözümün ne olduğunu herkesten çok daha iyi biliyor. Özerklik Êzidî halkının hakkıdır" dedi.

Êzidîler de dahil diğer azınlıkların sorunlarının çözülmesinin Irak’ın çıkarlarına ve Musul Vilayetinin güçlenmesine hizmet ettiğini belirten Cuweycatî, 2008 yılında Irak parlamentosunda 13. yasa ile onaylanmış bu projeyi hayata geçirmek için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Êzidî toplumu 2014 yılında DAİŞ çetelerinin saldırısına uğradı. Irak askeri güçleri ve KDP Êzidî halkını DAİŞ çetelerinin eline bırakarak Şengal'den kaçarken, Kürdistan Özgürlük Gerillaları, Êzidî halkını soykırımdan kurtardı. DAİŞ çetelerinden kurtarılan Êzidîler, Şengal'de Özerk Yönetim ilan etti. Êzidî halkı daha sonra Şengal topraklarını savunmak için YBŞ ve YJŞ güçlerini kurdu. Ancak Şengal'in özerkliği tehdit altında. Türk devleti, KDP, ABD ve Irak hükümeti Şengal Özerk Yönetimini ortadan kaldırmak için işbirliği içerisinde.  Irak hükümeti ve KDP, Şengal antlaşması ile Êzidî halkına yönelik saldırılarını artırırken, halkın direnişi ve iradesiyle KDP, Kazimi ve Türk devletinin işgal planları başarılı olmadı. İşgalci Türk devletinin saldırıları ve Kazimi hükümetinin Şengal Özerk Yönetimi'nin varlığına yönelik tehditleri devam ediyor.

Musul Yönetim Sistemi Projesi Sorumlusu Faris Cuweycatî, Musul Vilayetinin yeniden kalkınması için Irak Parlamentosu’na sunduğu projeye ilişkin ANF'ye konuştu.

ÖZERKLİK IRAK'IN ÇIKARINADIR

Projenin amacının Musul'un silahsızlaştırılması olduğunu vurgulayan Faris Cuweycatî, "Hem Irak'ın çıkarlarına hizmet etmesi, hem Musul Vilayetinin daha da güçlenmesi hem de Êzidî halkının ve diğer azınlıkların sorunlarının çözülmesi için projeyi Musul İdari Bölgesi'ne sunma gereği duyduk. Musul projesi Irak Anayasası'na göre yasal bir gerekliliktir ve 2008 yılında Irak parlamentosunda 13. yasa ile onaylanmıştır. Musul projesini hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

ÖZERK YÖNETİM ÊZİDÎ HALKININ ÇIKARLARINI KORUYOR

Şengal ve Musul bölgesindeki Êzidî halkının özerkliğinin önemine dikkat çeken Faris Cuweycatî, şöyle konuştui: "İnanıyoruz ki Şengal Musul bölgesine bağlı özerk bir vilayet olacaktır. Şengal ile Musul'un ve diğer ilçelerinin sorunlarına Irak hukuku ve anayasası çerçevesinde en iyi çözüm bulunur. Irak anayasasının 125. maddesi, Şengal'in kendi kendini yönetmesine izin veriyor. Sorunlarını nasıl çözeceğini en iyi Şengal halkı biliyor. Şengal Özerk Yönetimi, Êzidî halkının çıkarlarını koruyor ve kendi bölgelerini yönetme hakkına sahipler. Ancak Özerk Yönetim Irak hukuku ve anayasası çerçevesinde olmalıdır. Özerk yönetim sistemi, Musul yönetimi için de proje anlaşmasının bir parçası olacak."