Özgürlüğe giden yolu gerillada buldu

Türk devletinin hava saldırısı sonucu 12 Temmuz 2018 yılında şehit düşen HPG'li Helmet Dersim, ardından son nefesine kadar mücadelesini sürdürecek binlerce yoldaş bıraktı.

Kürdistan'ın sanatçı çocuklarından biri, Sine şehrinde doğdu. O şehirden bugüne kadar çok büyük ve yetenekli sanatçılar çıktı. Mestûre Erdelanî gibi o şehirde doğan sanatçılar, Kürt sanatının yıldızlarından biri olmuştur. Sine, sadece sanatın yeri olmakla kalmamış, geçmişten beri Kürt devrimci ve aydınlarının da mekanı olmuş. Rojhilat'ın Sine şehri, "kanlı Sine" olarak bilinir, çünkü zulme karşı her dönem direnmiştir. 

Diyako Ehmedî de (Helmet Dersim) 1996 yılından Sine'de dünyaya gelir. Diyako, Erdelanî ve Hewram'ın Kürt kültürü ile büyür ve bu kültürlerin zenginliği onun kişiliği üzerinde büyük etki yaratır. Çünkü aslen Hewramî'dir, bu kültürün bir parçası olmasının nedeni budur. 

12 yıl boyunca İran eğitim sisteminde okuyan Ehmedî, bir taraftan da ailesine maddi destek sunabilmek için çalışmaya başlar. Ailesinin maddi yükünü hafifletmeye çalışan Ehmedî'nin en büyük hayali ise gerilla olmaktı. Hakikate ulaşmayı amaçlayan Ehmedî, özgürlüğe giden yolu gerilla savaşında ve mücadelesinde buldu. Yıllarca özgür yaşamı aradı ve hedefinden asla geri adım atmadı. Bu amacına ulaşmak için de 2015 yılında yönünü Kürdistan dağlarına verdi. 

ARDINDA BİNLERCE YOLDAŞ BIRAKTI

Gerilla saflarına katıldıktan sonra Helmet Dersim adını alan Diyako Ehmedî'nin ilk dikkatini çeken, PKK'deki yoldaşlık ilişkisidir. O dağlarda yürütülen özgürlük ve demokrasi mücadelesi, arkadaşlarının yoldaşlığı, hiçbir zorluk ve engel tanımamaları ve gittikleri yolda yan yana yürümeleri Helmet Dersim'i çok etkiler. Gerillada, verili sistemdeki arkadaşlık ve PKK'deki yoldaşlık arasındaki farkı daha iyi görür. Helmet, özgürlük dağlarında Kürdistan'ın rengarenk doğasıyla bütünleşir. 

Aldığı her eğitimle daha da bilinçlenen HPG'li Helmet Dersim, sistemin onda inşa ettiği kişilikten kurtuldu. Kürdistan dağlarında devrimci kişiliğini daha da güçlendiren Helmet Dersim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi ve ideolojisi doğrultusunda kendini geliştirme konusunda hiçbir zaman tatmin olmadı. Bu konuda sürekli yoğunlaşan Helmet Dersim, 2017 yılında Doktor Mehmet Hayri Durmuş Akademisi'nde eğitim gördü. Gerillada doktorluk konusunda kendisini geliştiren Helmet Dersim'in amacı, yoldaşlarının hayatını kurtarmaktı. 

Helmet, Kandil'den Bakur'a kadar birçok alanda mücadele yürüttü. 2018 yılında Bakur'a geçen Helmet, Kürdistan devriminin anahtarının Kuzey Kürdistan'da olduğunu biliyordu. Ve bu anahtarı elde etmek, toprağı ve halkı üzerindeki işgal kilidini kırmak için Kuzey Kürdistan'daki özgürlük mücadelesine üst düzeyde öncülük etti. O anahtarı almak ve çocukluk hayalini gerçekleştirmek için büyük bir coşku ve istekle Kuzey Kürdistan'a gitti. HPG'li Helmet Dersim, 12 Temmuz 2018 yılında faşist Türk devletinin hava saldırısı sonucu Garzan'da ölümsüzler kervanına katıldı. Ardında, son nefesine kadar mücadelesini sürdürecek binlerce yoldaş bıraktı.