Şemdinli'de Newroz ateşi yakıldı: Abdullah Öcalan milyonların iradesidir

Şemdinli’de gerçekleştirilen Newroz kutlamasında, “Abdullah Öcalan milyonların iradesidir" mesajı verildi.

Hakkari’nin Şemdinli (Şemzinan) ilçesinde Newroz kutlaması, Devlet Hastanesi kavşağında gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde soğuk havaya aldırış etmeyen Şemdinliler, yöresel kıyafetleriyle Newroz alana akın etti. Newroz alanı polis barikatlarıyla çevrelenirken, ilçe halkı alana iki noktadan giriş yaptı. Girişlerin ardından kutlama saygı duruşuyla ve Barış Annelerinin yaktığı Newroz ateşiyle başladı. Çalınan müzik eşliğinde halay çeken Şemdinliler, sık sık “HDP halktır, halk burada”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” sloganlarına alkış ve zılgıtlar eşlik etti.

ŞEHİTLER ANILDI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, "Newroz Kürt halkının, bütün dünya halklarına armağan ettiği özgürlük ve direniş meşalesidir. Kawalar'ın yaktığı Newroz ateşi, hâlâ Şemzinan’da, Kürdistan’ın göbeğinde diri ve canlıdır. Mazlumların başkaldırı simgesi olan Newroz demokratik, özgür bir yaşamın en açık ve en net göstergesidir. Bugün dünyanın her yerinde, herhangi bir noktasında bir Kürt yaşıyorsa, mutlaka bu Newroz ateşini yakmıştır. Bugün Newroz’u alanlarda kutlayabiliyorsak, Rahşanlar'ın, Zekiyeler'in, Kawalaşan Mazlumlar'ın sayesindedir” dedi.

Konuşmalar sık sık “Şehîd namirin” sloganlarıyla bölünürken Dede, “Diyarbakır Cezaevi’nde üç kibrit çöpüyle bu direnişi bu ateşi yakanlar, şimdi bütün dünyaya örnek oluyorlar. Bu direniş dünyanın dört bir yanında yankılanıyor. Dünyada ve Kürdistan’da savaş her gün tırmanıyor. Çatışmalar her gün tırmanıyor. Bunun en acı halini maalesef en iyi yaşayan, en iyi gören Şemzinan halkıdır. Neredeyse her yıl onlarca gencimiz sınırda kurşunlarla katlediliyor. Cenazelerimizi dahi almamıza izin vermeyen faşist bir düzenle karşı karşıyayız. Ormanlarımız yakılıyor. Ormanlarımızı söndürmemize izin vermiyorlar. Ama unuttukları bir şey var, Şemzinan halkını yok edemiyorlar. Bizler dün vardık, bugün varız, yarın var olacağız” ifadelerini kullandı.

'BAŞKA YOLU YOK; ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI'

Dede, “Savaşla, çatışmayla iktidarının korumaya çalışanlar şunu çok iyi bilsinler ki barışta ısrar eden bir Kürt halkı var. Demokratik güçleri var. Ortadoğu üzerinde savaşın son bulması, çatışmaların son bulması, ekonomik ambargoların son bulması için yegane, tek çözüm merkezi Sayın Abdullah Öcalan’dır. Bizler bunun deneyimini 2013 ve 2015 tarihlerinde net bir şekilde yaşadık. Ortadoğu’ya barış gelecekse, çatışmalar duracaksa, müzakereye oturulacaksa, bir an önce İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile görüşme sağlanmalıdır. Sayın Öcalan sıradan bir kişi değildir. Sayın Öcalan milyonların iradesidir. Sayın Öcalan politik bir liderdir. Bir an önce tecrit kalkmalı, fikirleri gibi kendisi de özgür olmalıdır. Bunun başka yolu yoktur. Tek anahtar Sayın Öcalan’dır” şeklinde konuştu.  
Ardından yerel sanatçıların ezgileriyle Newroz kutlaması halaylarla devam etti.