Şen: Gözeler, ibadethanemizdir

DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, birileri için Mescid-i Aksa nasıl bir ibadethane ise Dersimliler için de Munzur Gözeleri’nin ibadethane olduğunu söyledi.

DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, Dersim Katliamı’yla amaçlanan tektipleştirmenin bugün inanç yerleri üzerinden yapılmak istendiğini belirtti.

İktidarın, barajlar, HES’ler, kayyum gaspıyla hem politik hem de kültürel olarak yok etmeye çalıştığı Dersim’de şimdi hedefte adına efsaneler yazılmış Munzur Gözeleri var. Alevi Kızılbaş inancında kutsal bir yer tutan Munzur Baba, 2003’te 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesine rağmen peyzaj projesi adı altında talan ve tahrip edilmek isteniyor. Bu talana izin vermemekte kararlı olan Dersim Dernekler Federasyonu’nun (DEDEF) Genel Sekreteri Hasan Şen, ANF’ye konuştu.

ALEVİLİĞİN SER ÇEŞMESİDİR

Munzur Baba’nın hem Anadolu Aleviliği hem de Kızılbaş Aleviliğinin ser çeşmesi olduğunu belirten Şen, gözelerin Dersimliler için önemini, “Mescid-i Aksa nasıl birileri için bir ibadethane ise Munzur Gözeleri de bizim için ibadethanedir. Bizim için ibadet, sadece dört duvar arasında yapılan değildir, doğayı, bir ağacı korumak da ibadettir” dedi.

Munzur Gözeleri’nin Fırat havzasının en üst noktasında olduğunu hatırlatan Şen, oradan akan suyun Dersim’den Anadolu’ya, Suriye’den Irak’a, Kuveyt’e oradan da Basra Körfezi’ne kadar döküldüğüne işaret etti. “Basra Körfezi’ndeki balığın da o suda hakkı var, Munzur Gözeleri’nin başındaki dağ keçisinin de o suda hakkı var” diyen Şen, o nedenle herkesin buna uygun davranması gerektiğini kaydetti.

DERSİM KATLİAMI’NIN DEVAMI

Peyzaj projesinin arkasındaki asıl amacın Dersim halkını kendi inancından ve köklerinden kopartmak olduğuna dikkat çeken Şen, her şeyi tektipleştirdikleri gibi inancı da tektipleştirmeye çalıştıklarına işaret etti. Herkesin kendileri gibi yaşadığı ve düşündüğü tektip insan topluluğu oluşturmak istediklerini belirten Şen, “Dersim 1938’de yapılmak istenilen buydu. O zaman bir kırımdan geçirerek bunu gerçekleştirmek istediler, şimdi de inanç yerlerini değiştirerek, dönüştürerek yapmak istiyorlar. Bizim adak adadığımız, dilek tuttuğumuz, kutsalımız olan gözeleri peyzaj adı altında ticaret mekanı haline getirmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

BU PROJEYE RIZAMIZ YOK

Asimile etmeyi başaramadıkları Dersim’in inanç ve dokusuna müdahale ederek tahakküm altına almak istediklerini vurgulayan DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, şunları ekledi: “Dersim coğrafyası rızalık kentidir. Bizim Dersim halkı olarak bu projeye rızamız yoktur. Buna izin vermeyeceğiz ve bedeli ne olursa olsun bu projeyi engellemek için elimizden geleni yapacağız.”