Şengal Özerk Yönetimi: KDP’nin amacı üs kurmak

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, KDP’nin seçim bahanesiyle Şengal’a güçlerini yerleştirme çabasına tepki göstererek, “Onların gelişinin seçimle bir alakası yok, burada üs açmak istiyorlar” dedi.

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, KDP’nin 2 Ekim günü silahlı güçleriyle Şengal’e girmeye çalışmasına bir basın açıklaması ile tepki gösterdi.

KDP’nin Irak seçimleri için belirlediği iki adayıyla birlikte Şengal’e geçmeye çalışan silahlı güçler, halkın tepkisiyle karşılaşarak geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Şengal’e bağlı Sinun’da yapılan açıklamaya Özerk Yönetim yetkilileri ve Şengal Aşiret Liderleri Birliği üyeleri katıldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Merwan Bedel, 9 Ekim 2020’de Bağdat ile Hewlêr hükümetleri arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşma ve sonrasındaki gelişmelere dikkat çekti.

O tarihten beri KDP’nin Şengal’e yerleşme çabalarının arttığını ancak boşa çıkarıldığını belirten Bedel, bu kez Irak’ta yapılacak parlamento seçimlerinin gerekçe gösterildiğine işaret etti.

Merwan Bedel,  “Şengal’in gündeminde seçim ve propaganda çalışmaları var. Şimdiye kadar Şengal’de seçim kampanyası yürüten hiç kimse bir engelle karşılaşmadı. Dün (2 Ekim) Şengal’de KDP heyetinin yolunun kapatılması 20 gündür gündemdeydi. KDP’nin 17. Ofisinin üyelerinin Şengal’e dönmesi isteniyordu. Bu ofisin sorumlusu Aştî Koçer’dir. Bu ofisin geri dönmesi çabaları da Şengal karşıtı anlaşmanın bir parçasıydı” şeklinde konuştu.

Êzidîlere karşı yürütülen bu siyaseti kabul etmeyeceklerini vurgulayan Bedel, KDP güçlerinin Şengal’e gelme çabalarından önce KDP yetkilileriyle görüşerek Şengal’e gelmemeleri konusunda uyardıklarını hatırlattı.

Ancak KDP’nin bu uyarıları dikkate almayarak, seçim bahanesini kullanmaya çalıştığını ifade eden Merwan Bedel, KDP’nin Êzidîlere ait türbeleri parti üssü olarak kullanmak istediğini belirtti.

Bedel, daha önce yüksek mertebeli Êzidî dindarların Şerfedîn türbesine geçmek istedikleri sırada KDP tarafından engellendiğine dikkat çekerken, “17. Ofisin sorumluları türbeyi üs olarak kullanmak istiyor. Biz bunu kabul etmedik” dedi.

Bedel, KDP ve Irak arasında bir anlaşma olduğuna işaret ederek şöyle noktaladı: “Biz Irak’a da bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik ama Iraklı yetkililer KDP güçlerinin Şengal’e gelmesini seçim propagandası kapsamında kanuni görüyordu. Şimdi diyorlar ki neden adaylarımızın propaganda yapmasına izin vermiyorsunuz. Eğer seçim süreci her yerde demokratik bir şekilde yürütülse, bizden daha fazla demokrasiyi tanıyan kimse olmadığını görürlerdi. Madem onlar bizim Êzidi partilerimizin burada çalışma yürütmesine izin vermiyorlar biz de onlara müsaade etmiyoruz. Ancak onların gelişinin seçimle bir alakası yok, burada üs açmak istiyorlar. Büyük bir peşmerge gücünü Şengal’e geçirmek için hazırlanıyorlar.”