Şengal Özerk Yönetimi: Saldırıya cevap vereceğiz!-YENİLENDİ

Dün Şengal’i terk eden KDP’nin bu kez daha büyük bir güçle Şengal’, işgal girişimine ilişkin açıklama yapan Şengal Özerk Yönetimi, halka bir saldırı olması durumunda cevapsız kalmayacaklarını, kendilerini savunacaklarını duyurdu.

Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, KDP’nin silahlı güçlerini Şengal’e geçirme çabaları üzerine basın açıklaması yaptı.

Özerk Yönetim yetkilileri ve Şengal Aşiret Liderleri Birliği üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklaması Şengal’e bağlı Sinun’de yapıldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Merwan Bedel, 9 Ekim 2020’de Bağdat ile Hewlêr hükümetleri arasında Şengal’de imzalanan anlaşmaya dikkat çekerek 9 Ekim’den sonra KDP’nin Şengal’e yerleşme çabalarının arttığını ama bu çabaların boşa çıkartıldığını ifade etti.

PDK’nin Irak Parlamentosu seçimlerini gerekçe göstererek güçlerini Şengal’e yığmaya çalıştığını ifade eden Merwan Bedel şunları söyledi: “Şengal’in gündeminde seçim ve propaganda çalışmaları var. Şimdiye kadar Şengal’de seçim kampanyası yürüten hiç kimse bir engelle karşılaşmadı. Dün (2 Ekim) Şengal’de KDP heyetinin yolunun kapatılması 20 gündür gündemdeydi. KDP’nin 17. Ofisinin üyelerinin Şengal’e dönmesi isteniyordu. Bu ofisin sorumlusu Aştî Koçer’dir. Bu ofisin geri dönmesi çabaları da Şengal karşıtı anlaşmanın bir parçasıydı.

‘KDP’Yİ UYARMIŞTIK’

Özerk Yönetim olarak Êzidîlere karşı yürütülen bu siyaseti kabul etmeyeceklerini belirten Merwan Bedel, KDP güçlerinin Şengal’e gelme çabalarından önce PDK yetkilileriyle görüşerek Şengal’e gelmemeleri konusunda uyardıklarını ifade etti.

KDP’nin yapılan uyarıları dikkate almadığını ve seçimi kendisine bir gerekçe olarak kullanarak sözde kanuni bir çerçevede Şengal’e girmeye çalıştıklarına dikkat çeken Merwan, KDP’nin Êzidîlere ait türbeleri parti üssü olarak kullanmak istediğini ifade etti. Daha öncesinde yüksek mertebeli Êzidî  dindarların Şerfedîn türbesine geçmek istedikleri sırada KDP tarafından engellendiğine işaret eden Merwan, şunları ifade etti: “17. Ofisin sorumluları türbeyi üs olarak kullanmak istiyor. Biz bunu kabul etmedik.”

‘ŞENGAL’İ ELE GEÇİRMEYE HAZIRLANIYORLAR’

Bedel, KDP ve Irak arasında bir anlaşma olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Biz Irak’a da bunu kabul etmeyeceğimizi söyledik ama Irak’lı yetkililer KDP güçlerinin Şengal’e gelmesini seçim propagandası kapsamında kanuni görüyordu. Şimdi diyorlar ki neden adaylarımızın propaganda yapmasına izin vermiyorsunuz. Eğer seçim süreci her yerde demokratik bir şekilde yürütülse, bizden daha fazla demokrasiyi tanıyan kimse olmadığını görürlerdi. Madem onlar bizim Êzidi partilerimizin burada çalışma yürütmesine izin vermiyorlar biz de onlara müsaade etmiyoruz. Ancak onların gelişinin seçimle bir alakası yok, burada üs açmak istiyorlar. Büyük bir pêşmerge gücünü Şengal’e geçirmek için hazırlanıyorlar.”

DÜN NELER YAŞANDI?

Dün (2 Ekim 2021) KDP’ye bağlı silahlı güçler iki KDP adayıyla birlikte Irak ordusunun da desteğiyle Şengal’e geçmek istedi. KDP adayları seçim propagandası kapsamında Şengal’e geldiklerini iddia etti. Şengalliler bu duruma karşı sert bir tepki vererek bu kadar askeri gücün seçim için gelmediğini belirtti. Halkın rahatsızlığı üzerinde PDK güçleri geri adım attı.