Şengal’de kuşatma altında Çarşema Sor bayramı kutlanıyor

Êzidîlerin kutsal bayramı Çarşema Sor (Kızıl Çarşamba), Irak ordusunun kuşatması ve saldırıları altında kutlanıyor. Şengalliler, ilk olarak şehit mezarlıklarını ziyaret etti.

Irak ordusu, Türk devletinin saldırılarına paralel olarak 18 Nisan’da Şengal’e saldırdı. Saldırılar, Êzidîlerin Çarşamba Sor bayramını kutladığı bir sırada yaşandı.

Kuşatma ve saldırılar altında karşılanan bayramda Şengalliler ilk olarak sabah saatlerinde şehit mezarlıklarını ziyaret etti. Ziyarette Özerk Yönetim kurumları da yer aldı.

Şengal Dağı’ndaki Şehit Berxwedan ve Şehit Dilgeş mezarlığına yapılan ziyarette, şehit mezarlarına Çarşamba Sor bayramına uygun olarak bazı eşyalar bırakıldı.

Dini törenlerin ardından bölge dışından gelen aileler ve konuklar kısa konuşmalarla görüşlerini dile getirdi.

Avrupa Êzidileri Koordinasyon Derneği üyesi Cercur Cemil, Şengal ve Êzidî halkına yönelik saldırı ve baskılara tepki gösterdi.

Cemil,  “Eğer bugün burada konuşabiliyor ve güzel günler inşa edebiliyorsak bu şehitlerin sayesindedir. Yüzlerce yıldır düşman tarafından bölündük ama şehitler sayesinde yeniden bir olduk” dedi.

Yurtdışındaki Êzidî halkını topraklarına dönmeye çağıran Cemil, “Şengal özgür ve özerktir. Halkımız adım adım topraklarına geri dönmelidir. Kendimizi topraklarımızdan asla uzak tutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Riham Hesen, “Şimdi burada olan tüm şehitlerin sözlerini asla unutmayacağız. Heval Dijwar her zaman ‘Davamız büyük, davamızdan vazgeçmeyeceğiz ve eğer bu yetmezse çocuklarımız da bu bedeli ödeyecek’ derdi. Heval Zerdüşt ise ‘Êzidiler korkmuyor’ derdi. Bu sözlerin derin anlamları var. Bu şehitleri anmak, bu davaya verdiğimiz sözün yinelenmesidir” şeklinde konuştu.

Türk devletinin saldırısında şehit düşen Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’in annesi, Şengal’in tüm şehitlerinin davasının takipçisi olacaklarını vurguladı.