Şengal halkı: YBŞ ve YJŞ'miz var, başkasına ihtiyacımız yok

Êzidî halkı, Şengal'e dönük soykırımcı anlaşmayı tanımayacağını vurgulayarak, "KDP bizi bir daha satamayacak. Bizim YBŞ ve YJŞ'miz var, başka güce ihtiyacımız yok" dedi.

KDP'nin öncülüğünde Kürdistan Bölgesel Hükümet ve merkezi Irak Hükümeti arasında Êzidîlerin meşru temsilcilerinin haberi olmadan Şengal'e yönelik bir anlaşma imzalanmıştı.

Êzidî halkı başından bu yana söz konusu anlaşmayı reddetti ve hiçbir biçimde kendilerine dayatılan anlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirtti. Êzidîler, gerçek temsilcilerinin dışında söz konusu anlaşmayı tanımayacaklarını, ona razı olmayacaklarını vurguladı.


'ŞENGAL'DEN KAÇANLARIN ANLAŞMASINI TANIMIYORUZ'

Şengal üzerindeki anlaşmaya karşı Şengal halkının tepkisi eylemlerle devam ediyor.

Şengal'e bağlı Sinûne'den Haci Dehal, anlaşmanın Şengal halkı haberdar edilmeden yapıldığını, Êzidî halkına anlaşmaya ilişkin hiçbir soru sorulmadığını belirterek, huzur içinde bir yaşamı istediklerini dile getirdi.

Dehal, DAİŞ'in Êzidîlere yönelik soykırımını hatırlatarak, ''DAİŞ Şengal'e saldırdığında KDP'nin silahlı gücü kaçtı ve Êzidî halkını DAÎŞ'e teslim ettiler. Fakat PKK gelip Şengal'i korudu, tarihi bir direniş gösterdi. Bu sebeple bizim için iyi olan, Êzidîlerin meşru temsilcilerinin anlaşmadan haberdar olması ve Şengal halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesidir.''

Reşid Davut adlı kişi de ''Burada kimse bizi hesaba katmıyor, bizim hakkımızda anlaşma yapıyorlar ve kendi çıkarları doğrultusunda yaşamlarımız hakkında kararlar veriliyor. Biz Şengal'den kaçanların, Êzidîleri savunmasız bırakanların Şengal'e dönmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Aynı bölgenin sakinlerinden Adil Haci da kendileri için en iyisinin, Şengal'i koruyan gücün Şengallilerden oluşması olduğunu söyledi. Haci, Êzidîleri soykırımla yüz yüze bırakan bir gücün Şengal'e gelmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

'KDP'NİN BİZİ BİR DAHA SATMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Xanesorlu Qendil Tilhizir, "KDP siyasetinden dolayı soykırımla yüz yüze kaldık, binlerce Êzidî kız ve kadını kaçırıldı, çocuklar öksüz kaldı ve sonrasında KDP 2017'de Şengal'i Heşdî Şabî'ye teslim etti. PDK iki kez bizi soykırımla yüz yüze bıraktı ve KDP'nin bizi bir kez daha satmasını kabul etmeyeceğiz'' dedi.

Qendil, devamında şöyle konuştu: "Şengal ve Êzidîler eskisi gibi değil, uyanmışlar, hiç kimse rızamız dışında bir anlaşmayı bize dayatamaz. Bizim YBŞ ve YJŞ'miz var, başka bir güce ihtiyacımız yok."