Şengal halkı yürüdü: Duvar, 9 Ekim Anlaşması’nın devamıdır

Şengal’i kuşatmak için yapılan duvarı protesto etmek için halk yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde Şengal’e yönelik baskı ve kuşatmanın 9 Ekim Anlaşması’nın devamı olduğu ve duvarın örülmesine izin verilmeyeceği mesajı verildi.

Şengal halkı Irak Başbakanı Mustafa Kazimi hükümetinin politikalarına karşı yürüyüş düzenledi. Xanesor ve Sinun’de toplanan yüzlerce kişi Irak ordusunun sınıra yakın Tirbika’daki üssüne doğru yürüyüşe geçti. Irak ordusu, büyük bir güçle yürüyen  halkın önünü keserek, yürüyüşlerini engellemek istedi. Irak ordusu yürüyüşe başlanmadan önce kendilerinin bilgilendirilmediği gerekçesiyle yolları kapatarak, engellemek istedi. Irak ordusunun tüm engelleme girişimlerine rağmen Şengal halkı yürüyüş yaptı.

Yürüyüş boyunca halk sık sık “Em dîwarê di nava Şengal û Rojava de nahêlin bê lêkirin-Şengal ve Rojava arasında duvar örülmesine izin vermeyeceğiz”, “Şengal azade bila xayîn derkevin-Şengal özgürdür, hainler çıksın”, ‘Bijî Berxwedana Şengalê-Yaşasın Şengal direnişi” sloganları attı. Yürüyüş Tirbika’daki üsse kadar sürdü.

Tirbika üssü önünde bir açıklama yapıldı. Şengal bileşenleri adına açıklama yapan Semir Derwêş şunları söyledi: “Duvarın yapılması bir an önce durdurulmalıdır. Irak’ın yaptığı bu duvar siyasi bir adım olduğunu biliyoruz. Bu girişim Şengal’de istikrar istemeyen ve bölgede gerginlik isteyen bazı taraflarca destekleniyor. Bu duvar, Êzidî katliamına, binlerce kız ve kadınımızın satılmasına neden olan partilerin desteğiyle yapılıyor. Şengal’deki soykırım sürecinde en büyük payı olan partiler, bugüne kadar Êzidîlerin soykırımını farklı şekillerde planlayanlar olduğunu söyleyebiliriz. Bu planlardan biri Şengal ile Rojava arasındaki bağımızı koparmaktır. Ayrıca sınırdan yaklaşık 5 kilometre uzakta da Arap köyleri ile aramızda tel örgüleri örülmek isteniyor.

Şengal gerilla ve savaşçı güçler tarafından korundu. Şimdi duvarların örülmek istendiği yerler, Şengal ve Irak sınırı da dahil olmak üzere tüm yerler YJŞ, YBŞ, QSD ve gerillalar tarafından korunduğunu herkes çok iyi biliyor. Duvarı inşa ederek, Arap kardeşlerimizle ve diğer bileşenlerle ilişkilerimizi kesmek istiyorlar. Türk devletinin ve onunla işbirliği yapanların planını da çok iyi biliyoruz.

Bu açıklamayla, uluslararası güçleri, Şengal’e yönelik saldırıları olan Türk devleti ve onunla birlikte hareket edenlere karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Halkın etrafına inşa edilen bu kafesin her bakımdan halkın iradesine aykırıdır. Bu süreçte Şengal için canlarını feda eden şehitlerin kanına değer vermediklerini de görüyoruz. Bu nedenle Irak hükümeti derhal müdahale etmeli ve kuşatmayı kaldırmalı ve duvar örme sürecine de son vermelidir. Burada soruyoruz, neden bu duvar sadece Şengal sınırına yerleştiriliyor?

Telin çekilmesi ve duvarın örülmesi Şengal halkına ve bileşenlerine karşı kirli politikanın devamı olduğunu biliyoruz. Hükümet, bölgeyi DAİŞ’ten korumak yerine halka karşı utanç duvarı inşa ediyor. DAİŞ’in, Musul, Kerkük ve diğer bazı bölgelere yönelik saldırılarının arttığını görüyoruz. Hükümet bu saldırıları engelleyemedi. Ancak bu duvar, KDP-Türk devleti ile Irak arasındaki 9 Ekim’de imzalanan Şengal Anlaşması’nın devamıdır.”

TALEPLER

Açıklamanın sonunda Şengal bileşenleri, ortak hazırladıkları 4 madden oluşan taleplerini Irak ordusu yetkililerine teslim etti.

Talepler şu şekilde:

“* Kamuoyunu ve BM’yi bu planlara sessiz kalmamaya ve bölgedeki bileşenlerin çıkarına hizmet etmeyen çalışmalara izin vermemeye çağırıyoruz.

* Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri bu ihlallere müdahale etmelidir.

* Duvarın yapımına son verilmeli ve yapılan duvar yıkılmasını istiyoruz.

* Talebimiz Şengal’in bağımsız olmalı ve merkezi hükümetle birlikte hareket etmelidir. Siyasi partilerin çıkarlarına göre partilerimizi kontrol etmelerini istemiyoruz.”