Şengal yamaçlarında Newroz ateşi yakıldı

Newroz, Şengal Dağı yamacında bulunan Solax köyünde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Şengalliler, “Şengal’de şehitlerimizden aldığımız güç ve inançla, direniş ateşini hiç söndürmeyeceğiz” dedi.

Şengal Dağı’nın eteklerinde bulunan Solax köyünde yüzlerce kişinin katılımıyla Newroz ateşi yakıldı.

Rengarenk elbiseleriyle Newroz kutlamasına katılan kadınlar, gençler halaylar çekti.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşunun ardından Newroz programı başladı. Newroz ateşi şehit aileleri tarafından yakıldı.

Şengal Özerk Yönetimi ve Şehit Aileleri Kurumu’nun Newroz mesajları okundu.

Özerk Yönetim’in mesajını okuyan Şengal Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Riham Hesen, şunları belirtti: “Binlerce yıldır Newroz ateşi özgürlük, direniş ve başarı meşalesi olarak büyüyor. Newroz karanlığa, kötülüğe karşı mutluluk ve ışığın, iyiliğin, saflığın bir işareti haline geldi. Binlerce yıldır Newroz’un ateşi işgal ve köleliğe karşı dağlarda, ovalarda yakılıyor.”

Tarihte, Newroz’un ateşi Dehaq’ın şahsında tüm zalimlere ve kölelere karşı yakılmıştır. Newroz’un tarihi direnişin tarihidir. Êzidî halkı olarak binlerce yıldır direniyoruz. Direnişte binlerce şehit vermiş olmalıyız. Şengal’de şehitlerimizden aldığımız güç ve inançla, direniş ateşini hiç söndürmeyeceğiz.

Şengal Şehit Aileleri Kurumu adına ise Hemed Bişar yaptı. Bişar, “Binlerce yıldır kimsenin söndüremediği bu Newroz ateşini bundan sonra da söndüremez. Varlığımız için yüzbinlerce şehit verdik ama bu inancı ve Önder Apo’nun özgürlüğünü korumak için yüzlerce şehit daha vermeye hazırız” diye konuştu.

Yapılan konuşmalar ve okunan mesajların ardından sanatçılar sahne aldı. Çalınan parçalar eşliğinde halaylar çekildi.