Şırnak'ta binler faşizme karşı Newroz'da buluştu

Şırnak'ta binlerce kişi Newroz alanında buluştu, AKP-MHP faşizmine ve İmralı tecridine karşı direniş mesajı verdi.

Şırnak’ta Newroz alanını dolduran binlere seslenen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, siyasi soykırım operasyonlarına rağmen Şırnak halkının geri adım atmadığını vurguladı.
Şırnak’ta, “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla gerçekleştirilen Newroz, yoğun kar yağışına rağmen binlerin katılımıyla coşkuyla kutlandı.

Şırnak merkez Sanayi Sitesi Kavşağı’nda bulunan Newroz alanında kurulan sahneye, “Dem dema serkeftinê ye”, “Newroz Kadınların Özgürlük İsyanıdır”, “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” pankartları asıldı. Alan bayraklarla süslenirken, kutlamaya kadınlar, gençler, çocuklar yöresel kıyafetlerle katıldı. Newroz alanına kutlamaya gelenler tek arama noktasından kontrolleri yapılarak, içeri alındı. Sabahın erken saatlerinde 7’den 70’e herkes Newroz coşkusuyla alana akmaya başladı. Özellikle kentte bulunan yaşlı kadın ve erkekler alana ilk gelenler oldu. Soğuğa rağmen Şırnak halkı Newroz coşkusuyla alanı doldurdu.

ABDULLAH ÖCALAN VE TUTSAKLAR SELAMLANDI

Halaylarla başlayan Newroz kutlamasında, saatler ilerledikçe coşku da arttı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da, Çerxa Şoreşê Marşı okundu. “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı Şırnak Newrozu’na, Yeşil ve Sol Parti, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), HDP Balveren Belediye eşbaşkanları, Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) katıldı. Newroz alanından sık sık “Newroz pîroz be”, “Bijî berxwedana zindanan”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları yükseldi. Yoğun kara rağmen Şırnak halkının coşkusu hiç dinmedi.


Tertip Komitesi Başkanı Kamuran Demir, “Halkımız birliği için bir mesaj verecek. Bundan dolayı güçlü bir mesaj vermeliyiz. Newroz pîroz be Botan” dedi.  HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sebahattin Deniz, “Bugün 30 yıl önce 1992 yılının yaşamını yitirenleri anıyoruz, önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Biz barış partisiyiz. Barış, özgürlük ve demokrasi inancımızla sonuna kadar direneceğiz. HDP’yi kapatacağız diyenlere Şırnak Newroz’undan cevap veriyoruz. Bayrağımız yere düşmeyecek, partimizin kapısı kapanmayacaktır” ifadelerini kullandı.

'HALKIMIZ CEVAP VERİYOR'

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, halkın coşkusunu ve heyecanını selamlayarak, “Bu alan Kürt halkının iradesini tanımayanlara, cezaevlerindeki tecride, partimizi kapatmaya çalışanlara, Kürt halkının varlığını tanımayanlara bir cevaptır” dedi. AKP-MHP faşizmi ve İmralı tecridine karşı Kürt halkının güçlü bir duruş sergilediğini kaydeden İmir, “Herkes görsün bu alanı biz Kürdüz ve Kürtlüğümüzle onur duyuyoruz. Ne yaparsalar yapsınlar sonuç alamayacaklar. Newroz tarihi ve direnişiyle kutludur. Newroz Zekiye Alanların, Rahşanların, Mazlumların sesidir. Sizin inancınızı, bağlılığınızı selamlıyorum. Ya özgürlük ya özgürlük” şeklinde konuştu.

 'ABDULLAH ÖCALAN ÇÖZÜMÜ GÖSTERİYOR'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Bu karın altında yüreğinizin sıcaklığıyla, duruşunuzla Newroz alanını ısıttınız. Faşizme, baskı, zulme karşı arkadaşlarımız 1992 Newrozu’nda yaşamını yitirdiler. Onlarla gurur duyuyoruz. Mehmet Tunçlarla, Zekiyeler, Binevşlerle, Rahşanlarla, Asya Yüksellerle başımız diktir, onur duyuruyoruz. Onların direnişi ve mücadelesi yolumuzu aydınlatıyor. Bugün ‘Kürtler yok oldu, Kürtler mecalsiz kaldı’ diyenlere bu alan en büyük cevaptır. Şırnak’ta defalarca siyasi soykırım operasyonlar yapıldı ancak Şırnak halkı tek bir adım geri atmadı” diye konuştu.

Başaran, şöyle devam etti: “Kürt halkına dayatılan soykırım siyaseti Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecritle bağlantılıdır. Hafızalarımızda hala 2013 Newrozu canlıdır. 2013’de Diyarbakır’da Sayın Öcalan’ın mektubu okundu. Sayın Öcalan sadece Türkiye ve Kürdistan halkına değil, Ortadoğu coğrafyasına mektubuyla umutları yeşertti. Sayın Öcalan Kürt sorununun çözümünün yolunu gösterdi. Ancak savaş ittifakı bunları yok saydı ve tecridi derinleştirdi. Biz özgürlük, dilimiz, kimliğimiz için mücadele ediyoruz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; en kısa zamanda Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır. Sayın Öcalan, fikirlerini özgür bir şekilde halklara ulaştırmalıdır. Bu tecrit politikası Kürt halkı üzerinde sonuç almadı, bundan sonrada almayacak. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılana, Kürt sorunu çözülene kadar mücadelemiz ve direnişimiz sürecektir.

Burada Kürt kadınlarına mesaj veriliyor. ‘Direnmeyin, bizim çizdiğimiz çerçevede kalın, erkek ve devlete köle olun’ diyorlar. Bizi baskı altına almak istiyorlar. Buradan Botan’dan bir cevap verelim. Bugün Rojava Devrimi nasıl ki kadın öncülüğünde gerçekleştiyse biz de Türkiye ve Kürdistan da kadın öncülüğünde yeni yaşamı inşa edeceğiz. Buradan Şengal’deki, Maxmûr’daki, Afganistan’daki kadınlara selamlarımızı gönderiyoruz.”

Konuşmaların ardından HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekili Nuran İmir ve Barış Anneleri tarafından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından yoğun kara rağmen kutlama Hîvron’un sahne almasıyla devam etti.