Şırnak'ta HDP kongresi: Direniş özgürlüğün yolunu açacak

Şırnak'ta HDP kongresindeki konuşmalarda, çözümün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğu belirtildi. Konuşmalarda, halkın asla taviz vermediği ve direnişin özgürlüğü getireceği vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, “Geleceğe yürüyoruz” şiarıyla 4’üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi.

Şehri Nuh Otel'de yapılan kongreye şu isimler katıldı:

"HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi, (TJA), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (Mebya-DER), HDP Şırnak Milletvekilleri, Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, Mardin’in Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Ferhat Kut, Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü, Cizre Belediyesi Eşbaşkanları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ, İdil Belediyesi Eşbaşkanları Songül Erden ve Murat Şen, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, Balveren Belde Belediyesi Eşbaşkanları Zahide Erk ve Musa Sidar ile Parti Meclis üyesi Resul Sadak."

'BOTAN'IN DİRENİŞİNE İNANIYORUZ'

DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, 2022 yılı Newroz ateşinin Kato ve bütün Botan dağlarına yayıldığını söyledi. Newroz’un Türkiye ve Kürdistan halklarına umut olduğunu vurgulayan Bayındır, “Botan halkının direnişine inanıyoruz. Bu direniş Kürt halkının özgürlüğünün yolunu açacak. Bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacak. Bütün imkân koşullar bizden yana. Dört parça Kürdistan’da kendi dilimizle kendi toprağımızda özgür yaşayacağız” dedi.
Newroz kutlamalarında kritik mesajların verildiğini vurgulayan Bayırdır, “Kürt halkı, tecrit ve kirli politikalarına karşı büyük bir mücadele vereceğini söyledi. Kürt sorunun çözümünün barış ve diyalogla olacağını söyledi. Newroza katılan milyonlar, Kürt sorunun tek çözümünün İmralı da olduğunu söyledi. Kürt halkı Kürt sorunun çözümü için büyük mesajlar verdi fakat AKP-MHP kirli ittifakı hemen Milli Güvenlik Kurulu’nu toplayarak yeni kirli politikalarının arayışına girdi. Newrozda verilen barış mesajlarına karşı AKP-MHP ittifakı yine Başûr’da yine işgal hazırlığını yapıyor. AKP-MHP varlığını sadece Kürt halkını yok etme üzerine kurmuş. Bizler bunlara karşı mücadele edeceğiz fakat AKP-MHP ile ortaklık kuran ve onlarla hareket eden KDP var. Eğer bu saldırılarda KDP, Türkiye ile adım atarsa Kürt halkı kıyameti kopartacaktır. Kürt güçlerini uyarıyoruz. Gelin bütün imkanlarınızı ve politikalarını Kürt halkının hizmetine koyun. Bunun dışında yol yoktur. AKP-MHP ortaklığı sizi kurtarmayacak. Özgürlük yoluna gelin. Mücadelemiz hem Kürdistan hem de Türkiye’de büyük fırsatlar yaratacak. 40 yıldır verilen büyük bedeller boşa çıkmadı. Bu mücadele zaferle sonuçlanacak. Zafer yakındır” diye konuştu.

 'HALK ASLA TAVİZ VERMEDİ'

HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Şırnak halkı ağır bedeller ödedi ve Şırnak halkı ve Botan halkı ağır bedeller ödemesine rağmen hiçbir bir zaman ilkelerinden ve mücadelesinden taviz vermedi. 90’larda asitli kuyularında yakmalardan Roboski Katliamı’na kadar birçok vahşet ve katliamla karşı karşıya kalan Botan halkının ödediği bu bedelin yanındaki dik duruşunu saygıyla bir kez daha selamlamak istiyorum. Ödenen bütün bu bedeller ve Şırnak halkına çektirilen acılar karşısında Şırnak halkına diz çöktürülmediğini ve boyun eğdirilmediğini herkes biliyor. Herkes bunun farkında. Botan halkı bugün dimdik ayakta. Biz bunu bir kez daha 21 Mart Şırnak ve ilçelerinde kutlanan Newroz’da gördük ve buna tanıklık ettik. Diline, kimliğine, inancına, onuruna sahip çıkan bir halk var, o da Şırnak ve Botan halkıdır. Fedakar Şırnak halkımız, bizim onurumuzdur. Fedakâr Şırnak kadınları ve gençleri bizim onurumuzdur” dedi.
HDP'ye dönük saldırılara değinen Buldan, “HDP Meclis’e girmesin diye yüzde 10’luk seçim barajını getirmişlerdi. Şimdi gördüler ki halkımız barajları yıka yıka seçimlere giriyor, meclise giriyor. Bu yüzde 7 seçim barajını küçük ortakları için getirdikleri biliyoruz ama o küçük ortak yüzde 7 seçim barajını da aşamayacak bir durumdadır.  Biz barajları aşa aşa gelen bir partiyiz. Şuna inanın barışın önündeki barajları da aşacağız, sizlere söz veriyoruz. Demokrasinin ve adaletin önündeki barajları da yıkacağımızın sözlerini sizlere bir kez daha veriyoruz. Onlar HDP’siz bir siyaset, parlamento, Türkiye hayali kurmaya devam etsinler. Bu hesabı yapanlara kendinize siyaset çöplüğünde şimdiden yer ayırın çünkü gideceğiniz yer siyaset çöplüğüdür bundan hiç şüpheniz olmasın” diye konuştu.

'ÇÖZÜM ABDULLAH ÖCALAN'DIR'

Milyonların Newroz’da iradelerini ortaya koyduğunu belirten Buldan, şöyle devam etti:
“Newroz, halkımızı kuşatan ve kuşatma altına alan karanlığa karşı aydınlık günlerin müjdecisi oldu. Karamsarlığa karşı büyük bir umut oldu. Savaş politikalarına karşı büyük bir barış talebinin ve büyük bir barışa giden yolun öncüsü oldu. Rehine siyasetiyle, irade gaspı ile halkımızın iradesini engelleyemeyeceklerini bir kez daha bu ülkeyi yönetenlere gösterdi. Kürt sorununu tecritle, Kürt düşmanlığıyla ve irade gaspıyla değil, diyalogla ve müzakere ile çözülebileceğine olan inancını bir kez daha ortaya koydu. Biz barış politikalarıyla bu sorunun çözülebileceğini Newroz’da atılan sloganlardan, Newroz’daki kararlılıktan ve umuttan, Newroz’da ki cesaretten bir kez daha gördük. Ve buna hep birlikte tanıklık ettik. Newroz’un bir diğer mesajı da İmralı’da diyaloğun ve müzakerenin hala dimdik ayakta olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Diyaloğun ve müzakerenin İmralı’da Sayın Öcalan’la çözülebileceğine olan inancını halkımız ortaya koydu. Bu gerçeklik bir kez daha çözümün yolunu gösterdi ülkeyi yönetenlere. Newroz bir bakımdan da özellikle Türkiye metropollerinde Türkiye’nin büyük şehirlerinde yoksullukla, açlıkla ve çökertilmek istenen emekçi halklarımıza da bir umut oldu. Aynı zamanda ortak eşit geleceğin yolunu açtı. Ortak mücadelenin önemini bize gösterdi.

ULUSAL BİRLİK

 Newroz bir anlamıyla Kürt halkının kendi ulusal birliğini kazandığını ve bu kazanımı sonuna kadarda koruyacağını mesajını bir kez daha bizlere gösterdi. Amed, Cizre, Batman ve Van Newrozlarında halkımız kendi ulusal birliğini sağladığını bir kez daha ortaya koydu. Çünkü bütün bu Newroz kutlamalarına sadece HDP’liler değil, bu coğrafyada yaşayan bütün halklar aynı kararlılıkla aynı cevabı ve mesajı verdi. İşte bunun için diyoruz ki Kürt sorunu, Alevi sorunu, demokrasi sorunu, insan haklarını ve adalet sorunu bu ülkenin ortak sorunudur. Bu sorunlar sadece Kürtlerin ve Alevilerin sorunu değildir. Kürt sorunu, Alevilerin de sorunudur, Alevilerin sorunu Kürtlerin de sorunudur. Ermeni, Süryani ve tamamının bu ülkenin bütün halklarının bir bütün olarak sorunudur. İşte o zaman çözüm yolu ortaktır. Bu sorunları çözmek içinde birliğe ve beraber mücadele etmeye ihtiyaç vardır. Bu ülkedeki bu sorunları çözümünde elbette ki bu kararlılık bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu yol bellidir. Diyalogla ve müzakere ile çözülmesi gereken bu sorunları, inkarlı ve yok saymayla çözmeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Savaş, inkarcı, kayyum, cezaevi ve tecrit politikalarıyla bu ülkenin sorununun çözülmediğini biliyoruz. Halkımızda bunu çok iyi biliyoruz. 2015 yılından bu yana bu ülkede bu acılar hiç bitmedi. Bu ülkeyi yönetenler bu sorunu çözmek yerine, ülkenin sorunlarını daha da derinleştirdiler” şeklinde konuştu.

 İktidarın, halkın yoksulluğu ile ilgilenmediğini kaydeden Buldan, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Sadece ve sadece kendi kasalarını doldurmakla ve kendi kasalarını garanti altına almakla uğraştılar. Halkın açlığından, halkın yoksulluğundan, sefaletinden elbette ki bütün bunlardan ilgilenen bir iktidar olmadığını da hepimiz biliyoruz. Ama onlara iyi bir ders vermenin zamanı gelmiştir. Elbette ki iktidara ders vereceğimiz zamanlar sandıklardır, seçim süreçleridir. Biz biliyoruz ki halkımız bütün bu yaşananları, bütün bu haksızlıkların ve hukuksuzlukların hesabını sandıkta soracaktır. Evet, sevgili Şırnak halkı şimdi Genel Kurula yeni bir yasa tasarısı getirdiler. Sanırım bu hafta görüşülmeye başlanacak. Bir seçim yasası getirdiler. Ve bu seçim yasasında yine hilelerin, aldatmacaların yaşanacağı bir seçim önümüze getirmeye hazırlanıyorlar. Barajı yüzde 7’ye indirmeye planlayan bir yasa tasarısını genel kurula getirecekler. Kürt halkı meclise girmesin demokrasi güçleri meclise girmesin diye yüzde 10’luk seçim barajını Türkiye’ye getirmişlerdi. Şimdi gördüler ki halkımız barajları yıka yıka seçimlere gidiyor bunun için kendi küçük ortaklarını kurtarmak için seçim barajını yüzde 7’ye düşürmek istiyorlar. Ancak o küçük ortak yüzde 7 seçim barajını da aşamayacak bir durumdadır. Biz barajları aşa aşa gelen bir partiyiz. Ve şuna inanın, barışın önündeki barajları da aşacağımıza sizlere söz veriyoruz. Demokrasinin önündeki barajları, hukuksuzluğun önündeki , adaletin önündeki barajları da bir bir yıkacağımızın sözünü bir kez daha veriyoruz.

ORTAK MÜCADELE

HDP’siz bir siyaset, HDP’siz bir parlamento, HDP’siz bir Türkiye hayalleri kurmaya devam etsinler. Ve bu hesapları yapanlara şunu söylüyoruz; kendinizi siyaset çöplüğünden şimdiden yer ayırın. Çünkü gideceğiniz yer siyaset çöplüğüdür. Bundan da kimsenin kuşkusu olmasın. Sadece o çöplüğe iktidar değil, irademizi gasp eden kayyumları da aynı çöplüğe atacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. O çöplüğe Selahattin Demirtaş’ı, Figen Yüksekdağ’ı, Gülten Kışanak’ı Aysel Tuğluk’u, İdris Baluken’i, Sebahat Tuncel’i, Ayla Akat Ata’yı 5 yıldır cezaevinde tutan iradeyi de, Ankara’da ki iradeyi de o çöplüğe atacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Arkadaşlarımızın 5 yıldır haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutulan yoldaşlarımızın özgür olmalarına ve tahliye olmalarına hep birlikte katkı olmak için mücadelemizi büyüteceğiz, ittifakımızı güçlendireceğiz. Kürt halkının birlikteliğini güçlendireceğiz. Türkiye halklarının mücadele ortaklığını birlikte büyüteceğiz. Ve bu mücadele ile cezaevlerindeki arkadaşlarımızı özgürlüğüne kavuşmasını hep birlikte sağlayacağız.”

YENİ İL EŞBAŞKANLARI

Konuşmaların ardından faaliyet ve maliye raporları okundu. Raporların ardından delegeler hazırlanan seçim sandıklarında oy kullanarak yeni eşbaşkanları belirledi. Seçimlerde Abdullah Güngen ve Sabuha Akdağ HDP Şırnak il eşbaşkanlığına seçildi.