Newroz'da katledilenler anıldı

Kayıp yakınları, 1992 Newroz kutlamalarında katledilenleri andı.

Yakınları devlet tarafından katledilen ve kaybedilenler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi yöneticileri ile birlikte bugün bir kez daha Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 684'üncü haftasında, kaybedilen veya faili meçhul cinayetle katledilenlerin fotoğrafları taşındı. Bu haftaki eylemde, 21 Mart 1992'de Şırnak, Cizre, Mardin ve Nusaybin'de gerçekleştirilen Newroz kutlamalarında katledilenler anıldı.
İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Derya Yıldırım, 1992 Newroz'larında bir araya gelen yüz binlerce insana polisler tarafından saldırıldığını anımsattı. Katliamın yaşandığını söyleyen Yıldırım, Mardin’in Dargeçit ilçesinde Abdurrahim Çiçek; Şırnak kent merkezi ve Cizre'de Hatice Katar (5), Mehdi Güngen (9), Nebahat Kakuç (65), Ramazan Bayer (70) ve Halil Babek'in polislerin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdiğini anımsattı. 23 Mart'a kadar süren olaylarda biri gazeteci olmak üzere 57 kişinin taranarak katledildiğinin resmi devlet verileri arasında da yer aldığını belirten Yıldırım, bu sayının daha fazla olduğunu ifade etti.
Mardin'in Nusaybin ilçesinde Newroz’un olaysız geçtiğini hatırlatan Yıldırım, "Resmi rakamlara göre biri kadın 16 yurttaş yaşamını yitirirken, 106 kişi kalıcı fiziksel mağduriyete yol açacak şekilde yaralanmıştır. Ancak resmi rakamların aksine o gün gerçekleşen katliamda, 16 kişinin değil 21 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor” diye konuştu.