Açlık grevindeki Behdinanlı tutsakların durumu kötüleşiyor

Hewlêr’de hukuksuzluğa karşı 15 gündür açlık grevinde olan onlarca Behdinanlı tutsağın durumu kötüleşiyor. Bir tutsak hastaneye kaldırıldı.

Behdinanlı onlarca tutsak, 13 Ağustos 2020’de başlayan tutuklama kampanyasından bu yana cezaevi ve yargı bünyesinde yaşanan hak ihlallerine tepki gösteriyor.

İlk olarak 5 Şêladizêli tutsak 21 Temmuz’da açlık grevine başladı. Aynı gün ikinci bir grup da destek için açlık grevine katıldı. Mevcut durumda 50 dolayında tutsak açlık grevinde yer alıyor.

Tutsaklar, mahkeme kararlarına rağmen tahliye edilmedikleri tepkisinde bulunuyor. Hewlêr hükümetinin yargıya müdahale ettiğini belirten tutsaklar, yasaların uygulanmasını talep ediyor.

Şu ana kadar yasalar gereği en az 5 Behdinanlı tutsağın serbest bırakılması gerekiyordu. 5 tutsağında iki ay sonra serbest bırakılması öngörülüyor.

Ancak iki yıldır tutuklu bulunan Şêladizêli Yusif Şerif, Mehmud Naci, Kovan Tarık Cubrail, Emced Yusif ve Neçirvan Haci’nin tahliye talepleri reddediliyor. Mahkeme 7 Temmuz’da aldığı bir kararla, Kurban Bayramından sonra bu tutsakların serbest bırakılmasını istemişti.

Yetkililer tutsakların taleplerine sessiz kalmaya devam ederken, açlık grevinin etkileri giderek daha ağır bir şekilde hissediliyor.

Hewlêr Gewran Cezaevi’nde açlık grevine başlayan Şivan Seid, sağlık durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldı.

Bu arada yüzlerce sivil toplum aktivisti de siyasi tutuklulara destek amacıyla açlık grevine başlayarak eylemlerini dijital medya aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.