Adalet Nöbeti: Cezaevinden her gün tabut çıkıyor!

Adalet Nöbeti’ni 273. gününde sürdüren tutsak yakınları, cezaevlerinden her gün cenazelerin çıktığını belirtti, sessizliğe tepki gösterdi.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların özgürlüğü için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, 273'üncü gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde devam etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Tutuklu Aileleri İle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üye ve yöneticilerinin de destek verdiği eylemde, cezaevlerinde yaşanan ölümlere dikkat çekildi.

'DURUMLARI GÜN GEÇTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR'

Aileler adına konuşan 30 yıldır tutsak olan Abdulhalim Kırtay’ın kızı Herdem Mervani, Adalet Nöbeti eyleminin 10’uncu ayına girdiğini belirterek, “10 ayda taleplerimizi defalarca dile getirdik. Kamuoyu taleplerimizi kabul ediyor ama muhataplarımız olan Adalet Bakanı ve siyasi partiler sesimizi duymadı. Kanunlar uygulanmalı, tutsakların durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Her gün cezaevlerinden cenazeler çıkıyor” dedi.

SESSİZLİĞE TEPKİ

Cezaevlerinde son iki günde iki cenazenin çıktığını ifade eden Merwani, “Her ölümde bir kez daha yas tutuyoruz. Bu eyleme sahip çıkılmalı. Başka bir ülkede olsaydı, bu sorun çoktan çözülmüştü. Bu durum bu ülkenin yüz karasıdır. Aylardır yastayız. 10 aydır tutsaklarımızın adını dile getirmedik. Çünkü bu toplumsal bir sorundur. Bireysel yaklaşmadık ancak siyasi partiler bugüne kadar bize sahip çıkmadı” diyerek tepki gösterdi.

 Kanunların uygulanarak hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısı yapan Merwani, “Meclis’i bekleyemeyiz, her gün ölümler yaşanıyor. Tutsakların durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Var olan kanunlar uygulansaydı, ölümler yaşanmayacaktı, tutsaklar dışarıda olacaktı. Bir kez daha kanunların bir an önce uygulanması çağrımızı yineliyoruz. Yaşamını yitiren tutsakların ailelerine de başsağlığı diliyoruz. Yaşamını yitirenin kimliğini sorgulamayın, bu hepimizin utancıdır. Artık siyasi partiler ve Adalet Bakanı sesimizi duysun” diye belirtti.
Eylem, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla sona erdi.