Adilbeg ve Xeregol gerçekleri

Adilbeg ve Xeregol'da Türk ordusunun bir başarısı yok, tam tersi ağır kayıplar veren ve Kürdistan gerillası karşısında savaşamayan hali var.

Türk ordusu, Adilbeg ve Xeregol alanlarına yönelik başlattığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamalarla tüm kamuoyuna yalan bilgiler servis ediyor. Ortada TC ordusunun bir başarısı yok, tam tersi ağır kayıplar veren ve Kürdistan gerillası karşısında savaşamayan bir asker gerçeği söz konusudur.

Adilbeg bölgesi, Hakkari'nin Şemzînan ilçesi sınırlarında olup Güney ve Kuzey parçalarının birleştiği sınırın sıfır noktasıdır. Büyük bir bölümü Barzan mıntıkasına düşüyor. Buralar gerillanın üs alanları olarak kullanılmıyor. Bir ara bölge olarak tanımlanabilir. Bu alana dönük gelişen operasyon, gerillayı hedeflemekten çok Güney Kürdistan’ı işgal amacıdır. Kerkük ile başlayan Güney Kürdistan’ın bir çok şehrini ele geçiren Irak hükümetinin saldırılarının aynı güne denk gelmesi de tesadüf değildi. 27 Eylül günü başlayan operasyon, devam ediyor ve Türk ordusu istediği sonucu elde edemiyor.

ASKERİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Bu süre zarfında yaşanan çatışma ve HPG-YJA Star gerillalarının gerçekleştirdiği eylemlerde en az 39 Türk askeri öldürüldü. Ağır kayıplar veren Türk ordusu çaresiz bir şekilde  güçlerini sürekli değiştirmek zorunda kalıyor. Çünkü Türk ordusunda bir askeri birlik darbe aldığı zaman diğer askerlerin psikolojisi bozuluyor ve savaşamıyor. Karadan askerini savaştıramayan Türk ordusu, savaş uçuklarıyla sonuç almaya çalışıyor. Bunun için de gerilla alanlarını 24 saat boyunca bombalıyor. Tabii diğer yandan Kobra tipi helikopterler ve kadardan obüs ve havanlarla da Kürdistan dağlarını sürekli olarak bombalıyor. Böylece psikolojisi bozulan askere cesaret vermeye çalışıyor.

XEREGOL'DA DA HEZİMET

Çatışmaların en fazla yoğunlaştığı bir diğer alan da Xeregol bölgesi. Xeregol, Hakkari’nin Çelê (Çukurca) ilçesinin Zap sınırıdır. Sınırın sıfır noktası olarak ifade edilebilir. Bu açıdan sürekli Türk ordusunun hedefindedir. Öte yandan Türk özel savaş basını Xeregol bölgesi için yoğun bir propaganda yaparak, Türk ordusunun başarılarını sıralıyor, ancak öyle anlatıldığı gibi HPG gerillasının hareket alanını daralttığı ya da Zap’ı kontrol altına aldığı yönündeki haberler kesinlikle doğru değildir.

Xeregol operasyonu 16 Ekim günü gece yarısı saat 00.10'da yoğun bir hava saldırısıyla başladı. Hava saldırıları sabah 06.30’a kadar aralıksız bir şekilde devam etti. Sabah saatlerinden öğlen saatlerine kadar da alan tank ve obüs toplarıyla bombanladı. Bu bombardıman ardından Kobra tipi taaruz helikopteri ve operasyonlarda ilk kez kullanılan ATAK helikopterleri de saldırılara dahil edildi. Akşam saatlerine kadar devam eden bu yoğun bombardımandan sonra Türk askerleri karadan ilerlemek istedi.Gerillanın askeri taktik zenginliğiyle Türk askerini denetime alıp vurmasıyla çok sayıda asker öldürüldü. Yaşanan ilk çatışmalarda çok sayıda asker cenazesi gerillanın denetiminde kaldıı. Kendi ölülerini alamayan Türk ordusu insanlık dışı bir yöntemle, asker cenazeleri gerillanın denetimine geçmesin diye alanı F-16 savaş uçaklarıyla bombaladı. Bu bombardımanda asker cenazeleri paramparça oldu. Amaç asker cenazelerinin gerillanın eline geçmemesiydi. İlk günkü yaşanan çatışmalarda kendi cenazelerini bile parçalayarak ağır darbe alan Türk ordusu geri çekilmek zorunda kaldıı.

 İlk hamleden sonra geri çekilen Türk askeri ardından dört gün boyunca Xeregol’u aralıksız bir şekilde tekrardan SİHA’ların desteğiyle aralıksız bir şekilde bombaladı. Alanda bombalamadıkları yer kalmadı. Türk askeri bu yoğun bombardıman ardından tekrardan Xeragol’a girmek istedi. Onlara göre bu kadar bombardımana kimse dayanamazdı. Karadan ilerlemek isteyen Türk ordusu hiç beklemediği bir şekilde gerillanın etkili eylemleri karşısında şok oldu. Ne yapacağını bilemeyen askerler, yine ağır kayıplar verdi. Türk devlet yetkilileri Xeregol’da aldıkları kayıpları gizlemek için açıklama üstüne açıklama yapıp gerilla kayıplarından bahsetti ama gerçek tam tersiydi; yaşanan çatışmalarda 91 asker öldü, 9 asker de yaralandı. Bir Skorky tipi helikopter de darbelendi.

Halen devam eden bu operasyonlar bize Türk ordusunun gerilla karşısında ne kadar çaresiz kaldığını gösteriyor. Türk medyası her gün yalan haberler servis etmenin telaşına düşe dursun ama sahada işler başka yürüyor. Kürdistan’daki savaşın tek gerçeği; Türk ordusunun ağır kayıplar verdiği, gerillanın ise ne pahasına olursa olsun direndiği ve etkili eylem kabiliyetini geliştirdiğidir.