Ağrı ve Iğdır Newrozu'nda tecridi kırma mesajı-YENİLENDİ

Ağrı ve Iğdırlılar, müzik ve halaylar eşliğinde Newroz'u kutladı. Kutlamada "Mücadelemizle tecridi kıracağız" mesajı öne çıktı.

Newroz kutlamalarının coşkulu geçtiği kentlerden olan Ağrı’da Newroz ateşi yakıldı. Şehir Stadyumunun yanındaki alanda kutlanan Newroz’a binlerce kişi katıldı. “Bijî Newroz”,”Bijî Serok Apo” sloganlarıyla alana gelen Ağrılılar, çalınan davul-zurna eşliğinde halaya durdu. Alana, “Şimdi kazanma zamanı”, “Dem dema serkeftinê ye” pankartları asılırken, Newroz’da gençlerin yoğunluğu dikkat çekti.


Saygı duruşunun ardından Newroz kutlaması başladı. HDP Ağrı İl Eşbaşkanı Cemal Akar, “Newroz; direniş, barış ve özgürlüktür. Biz Kürtler ne olursa olsun asla geri adım atmayacak ve direneceğiz. ‘Atamız Osmanlılardır’ diyenler utanmalıdır. Ağrı’da korkaklara yer yoktur” dedi.

 'MÜCADELEMİZ TECRİDİ KIRACAK'

HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, “AKP lideri ‘Kürt sorunu yok’ diyor. Kürtlerin dili üzerinde bir baskı varsa orada sorun vardır. Onbinlerce insan siyaset yaptıkları için cezaevinde. Hasta tutsakların derhal serbest bırakılması gerekiyor" dedi.
HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Binlerce yıldır Kürtler zulümkarlara karşı Newroz ateşini harlıyorlar. Newroz ateşi asla karanlığın karşısında sönmedi. Kürtler yıllardır özgürlük ve direniş mücadelesi veriyor. Kürtleri tanımıyorlar, Kürtleri inkar ediyorlar. Kürtleri yok sayanlar gelip Newroz alanlarına baksınlar” ifadelerini kullandı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını isteyen Taşdemir, “Bu halkımızın mücadelesi ile kırılacaktır” dedi.

'KARŞIMIZDA ZULÜM İKTİDARI VAR'

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kürtler tüm zulümlere karşı direnerek Newroz alanına geliyor. Bu zulüm düzeni son bulsun. Bu katliamlar coğrafyasında zülümler son bulsun.  Karşımızda bir zulüm iktidarı var. Nereye giderseniz gidin Kürtseniz o zulüm sizi mutlaka buluyor. Konya’da Kürtseniz yine o zulüm gelip sizi buluyor. Bu düzenin beslendiği kirli bir kaynak var. Bu ülkenin bir an önce onurlu bir barışa kavuşması lazım. Ama karşımızda böyle bir iktidar yok. İktidir bir sömürü düzeni kurarak ayakta kalmaya çalışıyor. Kurdukları düzen yoksulluktur. Ağrı bu listede en başta geliyor. Bu ülkenin kaynaklarını çalıp götürenler bu halka yoksulluğu dayatıyorlar” dedi.
Türkiye’ye barışın gelmesinin tek yolunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile müzakere olduğunu belirten Temelli, ”2013-2015 çözüm sureciyle çözümün yolunu görmüştür. Savaşın, yoksulluğun sonlanması demokratik bir cumhuriyetle mümkündür. Tüm kesimler Newroz alanında ortaya çıkan bu iradeyle buluşmalıdır. Bu saray düzeninden mutlaka kurtulacağız. Bu talan düzenin son bulması ancak üçüncü yol ile mümkündür. Bu ülkenin geleceğini barışla taçlandıracağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Halk ateşin etrafından halay çekti. Newroz kutlaması Koma Pel ve Batman Kolektif Grubu’nun seslendirdiği şarkılarla son buldu.

IĞDIR

 Kutlamaların diğer bir adresi de Iğdır'daydı. "Bijî Serok Apo", "Dem Dema Azadiyê ye", "Dem dema me ye" sloganları dillerden düşmezken, sanatçı Servet Kocakaya katılımcılara güzel anlar yaşattı. Newroz kutlamaları boyunca halk halay çekti.