Aileler devletin katlettiği isimler için buluştu

Amed ve Batman'da kayıp yakınları, devletin katlettiği Necati Aydın, Kazım Ekinci ve Fahri İnan için buluştu.

Amed'in merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde 687. gerçekleşen eyleme kayıp yakınları, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri de katıldı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" açıldığı eylemde, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan konuştu. 
Türkdoğan, "Bu insanlar niçin kaçırıldı? Niçin öldürüldü? Ve hala cenazesine ulaşılamayan insanlar var. Önce hakikatlerin ortaya çıkmasını istiyoruz" dedi. İHD'nin uzun soluklu mücadelesinin aynı zamanda hakikat mücadelesi olduğunu dile getiren Türkdoğan, "Elbette ki hakikat ile birlikte adalet istiyoruz.  Adaletin tecelli edilmesini istiyoruz. Gelin görün ki adalet istemimiz hiç bitmiyor. Türkiye’nin her yerinde herkes adalet istiyor. Ama bir yandan da adaletin örselendiği günler yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülen Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cinayet dosyasının olayın faili olan Suudi yönetime devredildiğine dikkat çekti.
Eyleme destek veren SES Amed Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken ise gözaltında katledilen Necati Aydın'ın kendi üyeleri olduğuna dikkat çekerek, "Sosyal Hizmetler Emekçileri kurulduğu günden bu yana hak hukuk mücadelesi, özlülük hakları için öncüsü oldular.  Aydın da diğer kayıp sendikacılarımız da bu hak hukuk mücadelesinde öncüleri idiler, bizler bu bayrağı devralanlar olarak bu yolun devamcıları olacağız" diye kaydetti.
Konuşmanın ardından 4 Nisan 1994'te Diyarbakır Adliyesi'nde gözaltına alınarak 'kaybedilen' Necati Aydın'ın akıbeti soruldu. Aydın'ın hikayesini İHD Amed Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Akdeniz anlattı. Sağlıkçı olan Aydın'ın toplumsal mücadele alanında büyük katkıları olduğunu dile getiren Akdeniz, Aydın'ın gözaltında gördüğü işkenceler nedeniyle sağlığının bozulduğunu ve uzun süre tedavi gördüğünü söyledi. Çorum'a sürgün edilen Aydın'ın 27 Mart 1994'te Amed'de bir akrabasında misafir olarak kaldığını aktaran Akdeniz, "Aydın ve eşi, misafir olarak kaldıkları evde ev sahiplerinin 5 yaşındaki çocukları dahil  kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınır. Olaydan dört gün sonra Aydın’ın eşi ve beraberinde gözaltına alınanlar serbest bırakılır. Aydın ise 4 Nisan 1994 günü sabah saatlerinde Devlet Güvenlik Mahkemesine (DGM) götürülür Aydın’ı o gün duruşma salonunda gördüğü tanıdık avukatlara 'Beni mahkeme serbest bıraktı ama polisler bırakmıyor' der. Serbest bırakıldığı halde o gün adliye kapısında saatlerce bekleyen ailesi ve akrabaları dâhil hiç kimse Aydın’ın adliyeden çıktığını görmez ve o günden sonra bir daha kendisinden haber alınamaz" dedi. 
Aydın'ın cenazesinin 9 Nisan 1994 günü Silvan yolu üzerinde, Kâğıtlı Jandarma Karakolu yakınlarında iki kişiyle birlikte bir tarlada bulunduğunu söyleyen Akdeniz, "Aydın’ın  cenazesi, Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne getirilir ve yapılan otopsi işlemi sırasında vücudunda birçok işkence ve darp izleri olduğu, ensesinden tek bir kurşunla öldürülmüş olduğu tespit edilir" dedi.
Akdeniz, AİHM'in Aydın davasında Türkiye'yi yaşam hakkı ihlali ve işkence yapmaktan mahkûm ettiğini aktardı.

BATMAN

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının düzenlediği “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemi de 524’üncü haftasını geride bıraktı. 
İHD Şube Yöneticisi Avukat Yunus Bağış, "Kayıplarımızın akıbetini sorgularken, onlara dair bir iz bulunmadan, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve adalet sağlanmadan bu mücadeleden asla geri adım atmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz" dedi. 
Bağış, 7 Nisan 1994 tarihinde Urfa’nın Viranşehir ilçesinde katledilen Avukat Kazım Ekinci ve Fahri İnan’ın akıbetini sordu.