AKP, deprem konutlarına el koyuyor

TOKİ, Van ve Erciş’te deprem konutlarında kalan ve borçlarını ödeyemeyen depremzede kiracılara, 17 Nisan’a kadar konutlarının boşaltmasını tebliğ etti.

Van merkez ve Erciş ilçesinde 2011’de yaşanan iki büyük depremde 644 kişi yaşamını yitirdi, 4 binden fazla kişi ise yaralandı. Binlerce konut yıkıldı, on binlerce konut ise ağır hasar gördü. Toplanan yardımlarla yapılan ve 35 bin TL'ye mal olan konutlar, AKP tarafından depremzedelere 85 bin TL'ye satıldı. TOKİ tarafından yapılan konutların bir kısmı evleri yıkılan vatandaşlara, geri kalanı ise depremzede kiracılara verildi. Deprem konutlarına yerleşen depremzede kiracılardan borçlarını ödeyemeyenlere 17 Nisan’a kadar konutları boşaltmaları isteyen yazı gönderildi. 

Depremzede kiracılar, TOKİ’ye borçlarının büyük bölümünü ödemesine rağmen, evleri ellerinden alınıyor. 

TOKİ, borçlarının tamamına yakınına ödeyen, sadece birkaç taksit geciktiren kiracılara evlerinin 17 Nisan’a kadar boşaltılmasını ve kendilerine teslim edilmesine ilişkin yazı gönderdi. 

11 yıldır kiracılardan binlerce lira alan TOKİ, konutları yeniden satarak rant sağlamaya çalışıyor. 

ANF’nin görüştüğü depremzede kiracılar, TOKİ ve hükümete tepki gösterdi.

BİZDEN ALIP SATMAK İSTİYORLAR

Van’da deprem konutlarında kalan Sümeyye Yıldız, yıllardır zor koşullarda evlerinin borçlarını ödemeye çalıştıklarını söyledi.  Yıldız, “11 yıldır borçlarımızı ödemeye çalışıyoruz. Bugüne kadar binlerce lira ödedik. Birkaç kira geçirdik diye evlerimizi almak istiyorlar. Bu konutlar biz depremzedelerin hakkıdır. Ülkeyi borç batağına sokanlar şimdi bizim üzerimizden yeni gelir sağlamaya çalışıyor. Bu konutlar toplanan yardımlarla yapıldı. TOKİ veya devletin hiçbir gideri olmadı. Bizim hakkımız olan bu evler şimdi bizden alınıp başkalarına yeniden satmaya çalışıyorlar. Ülkeyi soyanlar, şimdi bizi soymaya çalışıyor” dedi.

EKONOMİK KRİZDEN DOLAYI ZORLANIYORUZ

Deprem konutlarında kalan depremzede kiracılardan Sevgi Minar, 11 yıldır düzenli bir şekilde borçlarını ödemeye çalıştıklarını, ekonomik kriz nedeniyle ödemede zorlandıklarını söyledi. 

Eşinin inşaat işçisi olduğunu, ekonomik krizle birlikte işsiz kaldığını kaydeden Minar, şöyle konuştu: “2021’de de bir veya iki ay taksitlerimizi ödeyemediğimiz için TOKİ yazı göndererek evimizi alacağını söyledi. Eşim de taksitleri ödemek için borç alarak ödemek zorunda kaldı. Son dönemlerde ekonomik kriz, yüksek zamlar ve işsizlik nedeniyle taksitlerimizi ödeyemez hale geldik. 6 kişilik bir aileyiz. Daha önce bir tek eşim çalışıyordu, şimdi o da çalışmıyor. İş olmadığı için gelecek bir gelirimiz de yok. Bu yüzden taksitleri ödememizin imkanı yok. Mart’ta yine TOKİ tarafından evimizi elimizden alacağına dair yazı geldi. Bunların tek düşündüğü para. Halkı düşünen yok. Evimiz elimizden alınacak. Yüksek bir fiyatla başkasına satılacak.”

Hükümet, 2018’de de kiracıların oturduğu konutlara el koyarak satışa çıkarmıştı. Yine 2011’de depremzedelere teslim edilen konutların teslimatından sonra binlerce kişi TOKİ konutlarına olan borçlarını ödeyemediği için icralık olmuştu.