AKP’nin Van ve Hakkari’deki asimilasyon merkezleri

AKP-MHP İktidarı Van ve Hakkari’de Valilik ve kaymakamlık eliyle her mahallede kurdukları Aile Destek Merkezlerinde 6 ile 18 yaşları arasında Kürt çocukları ile kadınları dini dersler adı altında asimile ediyor. Merkezlerde Kürtçe konuşulması yasak!

AKP iktidarının bölgede yürüttüğü savaş politikasının yanı sıra, sosyal alanlarda da Kürtleri asimile etme çalışması yürütüyor. Valilik ve kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Aile Destek Merkezlerinde yaşları 6 ile 18 arasında Kürt çocukları ile kadınları dini dersler adı altında asimile ediyor. Bu kurumlar, hafta içi saat 09 ile 18 saatleri arasında dini dersler veriliyor. Bu kurumlara gelen kadın ve çocuklar Kürtçe konuşulmasına izin dahi verilmiyor.

Kaymakamlıkların görevlendirdikleri ve AKP üyelerinden oluşan kadınlar, mahallelerde sokak sokak, köy köy ve hatta ev ev dolaşılarak bu kurumlara kadın ve çocuklar toplanıyor. Yine kaymakamlıkların bu çalışmalarına il ve ilçe müftülükleri ile AKP il ve ilçe örgütleri de destek veriyor. Özellikle gece saatlerinde evlerde toplanan bu ekip, kadınları ikna etme çalışması yürütüyor.

KÜRTÇE KONUŞMAK YASAK

İkna edilen aile bireyleri daha sonra kurdukları Aile Destek Merkezlerinde dini dersler adı altında başta Kürt kültürü ve değerlerine yönelik anti propaganda yapılıyor. Kürtçe konuşan kadın ve çocuklar uyarılıyor.

Bu kurumlarda verilen dersler arasında Türklerin kurdukları devletler, Türk büyükleri, AKP ve Tayyip Erdoğan’ın hayatı ile yaptıkları ön planda. Yine küçük çocuklara verilen dersler arasında ahiret, cennet ve cehennem gibi dini dersler verilmesi dikkat çekiyor. Bir asimilasyon merkezi gibi çalışan bu kurumları hemen hemen her gün kayyum kaymakamlar, il ve ilçe müftüleri AKP yöneticileri sık sık ziyaret ederek denetleme yapıyor.

BİRÇOK DİL VAR AMA KÜRTÇE YOK

AKP iktidarı ve bünyesindeki asimilasyon merkezleri arasında bulunan Halk Eğitim Merkezlerinde de Arapça, İngilizce, Fransızca, Farsça gibi dillerde eğitim verilirken, Kürtçe bu diller arasında bulunmuyor. Kürtçe’nin yasak olduğu bu merkezlere gelenlerin büyük çoğunluğu Kürt çocukları ve kadınları olması dikkat çekiyor.

Bu merkezlere gelen birçok aile, burada gördüğü baskı ve asimilasyondan sonra kurstan ayrılıyor. Daha önce Van Tuşba İlçesinde oturan bir kadın, yaşadığı baskı ve yasaklar nedeniyle kurstan ayrıldığını söyledi. Kadın yaşadığı durumu şöyle anlattı: “Bir gece kaymakamlıktan bazı kadınlar evime geldi. Mahallede kurdukları Aile Destek Merkezinde çocuklar ve kadınlar kuran dersi verdiklerini söylediler. Bana da buraya gelmemi istediler. Bende ertesi gün, kendim ve iki çocuğumu kursa yazdırdım. Kursta dini ders göreceğimi sandım ama bize, AKP ve Erdoğan’da bahsediyorlardı. Ayrıca hem biz kadınlar hem çocuklarımız Kürtçe konuşunca kızıyorlardı. Bize, “Burada sadece Türkçe konuşun” diye ikazda bulunuyorlardı. Bunun üzerine ben çocuklarım Kurstan ayrıldık.”