'Ali Piling engin bir derya, büyük bir komutandı'

Zap eyaletinde şehit Ali Piling ile aynı alanda kalan gerilla Rüstem Amed, "Komutan Ali Piling, engin bir derya, büyük bir komutandı. Ondan yaşamı, partiyi, savaşçılığı, komutanlığı öğrendim" dedi.

1972 yılında Batman’da dünyaya gelen Ali Piling, 1991 yılında PKK saflarına katılmış ve birçok alanda görev üstlenmiştir. 28 yıl Kürdistan dağlarında kesintisiz bir mücadele içerisinde olan HPG Komuta Konseyi üyesi olan Ali Piling, son olarak Zap eyaletinin komutanlığı yürütmüş ve 2018 yılında Kuzey sahasına geçmiştir. HPG Komuta Konseyi üyesi olan Ali Piling 2019 yılında bir pusuda şehadete ulaşmıştır.

2015 yılında gerilla saflarına katılan ve Zap eyaletinde kalan Rüstem Amed, ilk komutanı Ali Piling’in komutanlığını, yoldaşlığını, savaşçılığını ve yaşamını anlattı. Ali Piling’i anlatmanın kolay olmadığını söyleyen gerilla Rüstem Amed, "Gerilla mücadelesine katıldığımda Zap eyaletinde görev yürütmekteydim. İlk görev alanım Ertuş kalesi taburuydu. Yoğun bir süreç yaşandı düşman güçlerinin kaleye operasyonları olmaktaydı. Büyük bir direniş ve kahramanlık söz konusuydu. Ali Piling yoldaş ile orada tanıştık, kendisini gördüğümde duruşu bile insana bir güven ve cesaret kazandırmaktaydı" diye konuştu.

‘O BENİM YİĞİT KOMUTANIMDI’

Şehit Ali Piling'in yaşamı ile herkese örnek bir komutan olduğunu vurgulayan gerilla Rüstem Amed, şunları belirtti: "Her arkadaşı ideolojik, askeri olarak güçlendirmek için büyük çaba sarf ederdi. Onun yanında insan kendisini bir komutan savaşçı ilişkisinden ziyade, yoldaşlığın en derin duygularını hissederdi. O engin bir derya, büyük bir komutandı. Zap eyaleti zorlu bir alandır. Orada yer alan arkadaşlar da Zap gibi asi, heybetli ve geçit vermez bir karaktere bürünürdü. Ali Piling yoldaş böyle bir karaktere sahipti. O benim yiğit komutanımdı. Ondan çok şey öğrendim. Yaşamı, partiyi, savaşçılığı, komutanlığı, her şeyini yoldaşları ile paylaşmayı esas alan bir yürekti.

Düşmana karşı büyük bir öfkesi vardı. Her zaman düşmana darbe indirmenin yoğunlaşması ve planlaması içerisindeydi. Bazı eylemlerde eksiklik olsa bile Heval Ali bunun sorumluluğunu üstlenir, örgüte özeleştirisini ve hesabını verirdi. Böyle mütevazı ve fedakar bir yapıya sahipti. Alanda yoldaşlarının başına bir şey gelirse, bir şehadet yaşanırsa Ali yoldaş büyük bir intikam savaşçısına dönüşürdü. Şehit düşen arkadaşın intikamını almadan rahat uyumazdı. Yoldaşlık ilkesine böyle bağlı bir komutandı.

Komutan Ali Piling'in şehadetini duyduğumda gerçekten büyük bir şaşkınlık içerisine girdim. Yılların savaşçısı ve komutanı öyle alçakça bir pusuda şehit düşemezdi. Düşman burada Ali Piling'i şehit etmek için çok çabaladı. Ali Piling düşmanda şok etkisi yaratmaktaydı. Biz de savaşçıları olarak onun çizgisinde yürüyeceğimizin sözünü veriyoruz. Bize öğrettiklerini yaşam kitabı yapıp, onun ve tüm şehit yoldaşlarımızın takipçisi ve intikamcısı olacağız."