‘Amed Öcalan'a sahip çıkacak’

Amed'de Öcalan'a dönük tecride karşı düzenlenen eylemde konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Diyarbakır sessiz kalmayacaktır. Kimse kırmızı çizgiyi aşmasın. Gün, Kürt halkının onur ve iradesine sahip çıkma günüdür" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Örgütü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki ağırlaştırılan tecridi ve 11 Eylül 2016’dan bu yana kendisinden haber alınamamasını protesto etmek için kitlesel basın açıklaması düzenledi. HDP Yenişehir İlçe Örgütü önündeki eyleme, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, HDP ve DBP il ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ile birçok sivil toplum örgütü yöneticileri katıldı. TOMA tipi zırhlı araçlarla açıklamanın yapılacağı alanı abluka altına alan polisin engelleme girişimlerine rağmen bir araya gelen kitle, ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı.

'BARIŞ VE ÇÖZÜM ÖCALAN'IN ELİNDE'

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Öcalan şahsında Kürt halkının iradesinin rehin alınmak istendiğine dikkat çekerek, AKP ve MHP ittifakının tecrit politikaları sonucunda Öcalan’dan haber alamadıklarını söyledi. Öcalan’ın sadece siyasi bir kimliğe sahip olmadığını hatırlatan Uca, "Öcalan, rol ve misyonu ile sadece Kürt halkı için mücadele etmiyor; fikir ve perspektifleri ile bu ülkede çözüm süreci geliştirdi. Bu süreçte bütün dünya, barış ve çözümün anahtarının Öcalan’ın elinde olduğuna tanıklık etti” dedi.

'NEDEN GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR; NELER YAŞANIYOR?'

'Çözüm Süreci' masasının hükûmet tarafından devrildiğini ve Öcalan’dan haber alamadıklarını dile getiren Uca, “Kürt halkı tedirginlik içerisinde süreci izliyor. Yıllardır Öcalan’ın avukatları, bir buçuk yıldır İmralı heyeti ve bir yılı aşkın zamandır Öcalan ile görüşme gerçekleştiremiyor. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamayla, endişelerimiz arttı” dedi. 15 Temmuz darbe girişimi ardından açığa çıkan endişelerin artarak büyüdüğünü ifade eden Uca, “İmralı’da neler yaşanıyor? İmralı Heyeti’nin görüşme gerçekleştirilememesinin nedenleri nelerdir? Öcalan’ın haklarının elinden alınmasının nedeni nedir? CPT’nin raporunu açıklamamasının nedeni nedir? Ailesinin görüşmesinin engellenmesinin nedeni nedir? Ortadoğu halklarından gizlenen nedir" sorularını yöneltti.

'ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ZAMANI'

Öcalan’ın barış ve çözümdeki ısrarı ile rol ve misyonunun gözler önünde olduğunu vurgulayan Uca, “Sayın Öcalan şahsında Kürt halkı rehin alınmak isteniyor. Herkes iyi bilmelidir ki; Öcalan Kürt halkının kırmızı çizgisidir. Bugün yaşananlara karşı hükümeti uyarıyoruz; bu tecrit kaldırılsın. Artık Öcalan’ın özgürlüğünün zamanıdır. Öcalan artık halkı ile birlikte özgürlük siyasetini yürütmelidir” diye konuştu.

'DİYARBAKIR SESSİZ KALMAYACAK'

Reqa'nın özgürleştirilmesine dikkat çeken Uca, Türk medyasının attığı manşetlere tepki göstererek, şöyle konuştu: "Reqa da, Kerkük de, Şengal de, Diyarbakır da Kürdistan’ın kalbidir. Halkın özgürlüğü için mücadele sürecektir. Zulme karşı, katliamlara karşı sessiz kalmayacağız. Kürt halkı '90’ları da gördü, askeri darbeleri de gördü. Özgürlük mücadelesi sayesinde Kürt halkı hiçbir dönem boyun eğmedi, bugün de boyun eğmeyecektir. Kürt halkı, Kürt kentleri ve Öcalan üzerinde yürütülen politikalar arasında bir fark yok. Gün, birlik günüdür ve bu birlik de, bu politikalara cevap vermelidir. Ya birlik olacağız, ya da halkımız üzerinde katliamlar sürecektir.”

“Kimse Öcalan şahsında politika yürütmesin, bir an önce Öcalan’ın ailesi ve avukatları görüşme gerçekleştirmelidir” diyerek hükûmeti uyaran HDP Milletvekili Feleknas Uca,, Kürt halkına da, “Diyarbakır sessiz kalmayacaktır. Kimse kırmızı çizgiyi aşmasın. Gün, Kürt halkının onur ve iradesine sahip çıkma günüdür” diye seslendi.