Amed’de 9 Ekim komplosu protesto edildi

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu, Amed'de çok sayıda noktada polis ablukası ve engellemelere rağmen protesto edildi. Eylemlerde sık sık "Bijî Serok Apo", ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a  yönelik 9 Ekim 1 uluslararası komplosu Amed’de protesto edildi.

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” şiarıyla  yapılan eylemler Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ile Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) tarafından organize edildi. Eyleme, Sêrt, Colemêrg, Wan, Erzirom, Riha, Şirnex, Mêrdîn’den de katılımlar oldu. 

Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Dörtyol’da yapılan eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Adalet Kaya, Serhat Eren ve Halide Türkoğlu da katıldı. Buradan Koşuyolu’na yürümek isteyen halkın önü Türk polisleri tarafından kesildi. 

Görüşmeleri devam ederken, abluka altındaki bekleyiş sürüyor. 

HALK 'BIJÎ SEROK APO' SLOGANIYLA YÜRÜDÜ

Aynı dakikalarda aralarında DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Yeşil Sol Parti milletvekilleri Ömer Öcalan, Sırrı Sakık, Beritan Güneş, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ceylan Akça’nın yer aldığı başka bir grup ise Koşuyolu Parkı’nda buluştu.  Halkı ablukaya alan polisler, eyleme izin verilmeyeceği söyledi. Gerekçe olarak ise Valiliğin aldığı yasak kararı gösterildi. Parkın ayrı ayrı noktalarında ablukaya alınanlar "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları attı. 

 Polis saldırısına tepki gösteren Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Kimse bize baskıyı, işkenceyi, zulmü kabul ettiremez. Buradayız, durumumuz güçlüdür. Amed halkına işkence yapanlar, DAİŞ destekçileridir. Katliamların karşısındayız, çözümden yanayız. Çözümün yolu da Sayın Öcalan’dan geçiyor. Devlet bunu iyi biliyor.

Açıklamamızı yapacağız. Sayın Öcalan meşrudur, barışı savunandır, bu ülkenin huzurunu savunandır. Dilimize, kültürümüze, irademize, siyasetimize sahip çıkacağız. Vekilleri ablukaya almış, halka işkence yapıyorsunuz. Ama katliam yapanlarından arkasındasınız. Biz siyasette, çözümde ısrar edenleriz. Buradayız, gitmeyeceğiz” dedi.

Koşuyolu Caddesi’nde toplanan halk, komplo ve ablukayı alkışlarla protesto etti. Halk “Bijî berxwedana zindana”, “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. Buradaki halk daha sonra Kaynartepe sokaklarında yürüyüşe geçti.  Halk “Bijî Serok Apo” sloganıyla yürüdü.

ARA SOKAKLARDA KOMPLO PROTESTO EDİLDİ

Yurttaşlar Rezan ilçesinin sokak aralarında da komployu sloganlarla protesto etti. Eylemcilere saldıran polisler,  “slogan attığı” gerekçesiyle yaşlı bir kadını da gözaltına aldı. Eylemlerde 50’den fazla kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

 

BİSMİL’DE ENGELLEME

 

Öte yandan protestolara katılmak üzere Bismil ilçesinden yola çıkanların araçları ilçe çıkışında durduruldu. Polisler, Valiliğin eylem etkinlik yasağını gerekçe göstererek, yurttaşların kent merkezine gelişini engelliyor. 

 

5 NİSAN MAHALLESİ’NDE YÜZLER YÜRÜDÜ

 

Rezan ilçesine bağlı 5 Nisan Mahallesi bir araya gelen yurttaşlar, açtıkları “Em de faşizme hilweşinin tecride biskinin/ Faşizmi yıkacağız, tecridi kıracağız” pankartı arkasında yürüyüşe geçti. Nükhet Coşkun Caddesi üzerinde yapılan yürüyüşe esnaflar ile çevrede bulunan yurttaşlar da alkış ve sloganlarla destek verdi. Oryıl Caddesi’ne doğru yürüyen kitle, yürüyüş boyunca “Bijî berxwedana İmralı”, “Be Serok jiyan nabe”, “Bi can bi xwin em tere ne ey Serok”  sloganları attı. Birçok yurttaş da balkonlarından alkışlar ve zafer işaretleri yaptı. Yürüyüş Bağlar Hastanesi önünde alkış ve sloganlar eşliğinde son buldu.

 

Koşuyolu’nda bekleyiş devam ederken, milletvekillerinin açıklama yapması bekleniyor.