Amed'de Newroz ateşi yakıldı: Milyonlarla kutlayacağız

Amed'de bu yılın ilk Newroz ateşi Kayapınar’da yakıldı. HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, halkı 21 Mart'taki kutlamaya çağırdı, "Milyonlarla kutlayacağız" dedi.

"Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla 21 Mart günü Amed'deki Newroz alanında gerçekleştirilecek büyük Newroz şöleni öncesinde kentteki ilk Newroz ateşi yakıldı. Amed Newrozu Tertip Komitesi tarafından düzenlenen etkinlikle kentteki ilk Newroz ateşi Kayapınar ilçesinde yakıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü'nün bahçesinde, kar yağışı altında gerçekleştirilen kutlamaya Amed Milletvekili Remziye Tosun, il eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy ile partililer katıldı.
HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "2022 yılı Newrozu’nu başta İmralı’da, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması olmak üzere hasta tutukluların tahliye edilmesi, infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen cezaevlerinde tutulan mahpusların serbest bırakılması ve yine bunlarla birlikte anadilde hakkının tanınması, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi temelinde milyonların katılımıyla kutlayacağız” dedi.

'HERKESİN GÖZÜ AMED'DE OLACAK'

Amed Newrozu için hazırlık yaptıklarını ve 5 komisyon kurduklarını belirten Ceylan, milyonlarla kutlamayı amaçladıklarını söyledi. Ceylan, bunu sağlamak için de bastırdıkları yüz binlerce davet bildirisiyle iki milyon nüfusa sahip kent halkına ulaşıp, hem Newroz'larını kutlayacaklarını hem de coşkularına ortak etmek üzere kendilerini Newroz alanına davet edeceklerini söyledi.

Ceylan, kutlamaya yine Kürdistan dört parçasından, Türkiye’den ve dünyanın farklı coğrafyalarından katılacak konuklarının olacağını ve kendilerini misafir etmeye hazırlandıklarını dile getirdi.

21 Mart günü tüm Kürtler ve dostları gibi herkesin gözünün Amed Newrozu’nda olacağını vurgulayan Ceylan, “Bizler de 2022 yılı Newroz'una yakışır bir görüntü ortaya çıkaracağız. Şimdiden tüm halkımızı o gün Newroz alanına davet ediyoruz.  Newroz’a hep beraber sahip çıkalım. Çünkü Newroz anadildir, Newroz kültürdür, mücadele, Kürler ve dostları için varlıklarına sahip çıkma günüdür. Herkesi Newroz alanlarındaki yerini almaya davet ediyor ve Newroz'larını kutluyoruz” dedi.

 Ceylan’ın alkışlar ve zılgıtlarla tamamladığı konuşmasının ardından kentteki ilk Newroz ateşi yakıldı. Sonrasında el ele tutuşan partililer, davul ve zurna eşliğinde yanan ateşin etrafında Newroz halayı çekti.