Amed Newroz direnişine bir kez daha sahne oldu

“Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla yola çıkılan 2022 Newroz’nun son durağı olan Amed, geçmişi aratmayacak ve geleceğe bir ayna olacak şekilde tarihi bir güne daha şahitlik etti.

Sabahın ilk ışıklarıyla beraber, Amed çok ciddi bir hareketlilik içindeydi. Hem Amed’de yaşayan, hem Kürdistan’ın diğer kentlerinden gelen hem de yurtdışından gelen halk heyecanla Newroz alanının yolunu tuttu.

Halkın heyecanına gölge düşürmeye niyetli olan ama günün sonunda bunu başaramayacağını gördüğümüz ciddi bir tedbir alındı.

Protokole giden arama noktasında yöresel kıyafetlerle alana girmek isteyenler, herhangi bir yasak olmamasına rağmen alana keyfi bir biçimde alınmadı. Newroz Tertip Komitesi’nin görevli ve konuk olarak hazırladığı listeden yaklaşık 200 kişinin listeden çıkarıldığı ise günün ilk anlarında tartışma yaratan bir diğer noktaydı.

Geçtiğimiz yıllara göre halkın Newroz alanına geçiş için kullanacağı noktalar az tutulmuş ve her arama noktasından sonra ayrıca iki arama noktası daha konulmuştu. Halkın, geçiş noktalarında bilerek bekletildiği, sindirilmek istendiği ve bu şekilde alanın boş göstermek için sistemli politika uygulandığı gözlerden kaçmadı.

Her kontrol noktasında JÖH, TOMA ve panzer araçlarının bulunması ciddi bir gerginlik ve baskı ortamı yarattı. Halkın bu duruma tepkisi ise çok geç olmadan geldi; kontrol noktasında bulunan “Bijî Serok Apo”, ”Kürdistan faşizme mezar olacak” ve “Tayyip istifa” sloganlarını yükseltti, ardından bariyerleri yıkıp bazı kontrol noktalarından geçti.

Polisin halka biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdiği noktalarda, kadınlar “ince arama” bahanesiyle saatlerce bekletildi. Bu durumun devam etmesi üzerine HDP Batman Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, platformdan çevik kuvvete ve valiliğe seslenerek “Provoke etmeyin. Biz bayramımızı kutlamak istiyoruz. Kendi güvenliğimiz açısından bir sorun görmüyoruz. Halkımızı bırakın, biz halkımızla birlikte halay çekmek istiyoruz ve bayramımızı kutlamak istiyoruz” diye birçok kez seslendi.

Her politikaya karşı alanı terk etmeyen ve direnen Kürt halkı, yavaş yavaş Newroz alanını doldurmaya başladı. Halkın akın akın alanlara akmasıyla birlikte coşku da artmaya başladı. Birçok baskının uygulanmasına ve yoğun tedbirlerin alınmasına rağmen, Amed Newroz alanını yaklaşık bir milyon kişi doldurdu. Alanda genç nüfusun çok fazla olması dikkat çekiyordu. Alanda dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin bir an önce son verilmesi talebiydi. Alandan hep bir ağızdan “Bê Serok jiyan nabe” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sesleri yükseldi.

Sahne önünde de polis ile kitle arasında ciddi sorunlar yaşandı. “Provoke etmeyin” çağrılarına kulak asmayan polis, halka saldırdı ve saldırı sonucunda yaralananlar oldu. 150’si çocuk olmak üzere (12-17 yaş arasında) 300 kadar kişi gözaltına alındı.

Tüm provoke çabalarına rağmen Amed Newroz’u, Kobanê direnişinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçılarına saygı duruşuyla başladı ve geçen her dakikada heyecanını artırarak devam ettiren bir coşku seline döndü. Her bir ses, her bir direniş, her bir çığlık, toprağı yarıp filizlenen tohum gibi Newroz alanında yaşam buldu.

Kemal Kurkut ve Deniz Poyraz’ın da anıldığı Newroz’da, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk konuşmasını “Bu Newroz ‘Şimdi kazanma zamanı’ Newrozu’dur. Bu Newroz, Abdullah Öcalan’ın özgürlük Newrozu’dur.” diyerek bitirdi ve bu sözlerin ardından alanda bulunan halk zılgıtlarla, alkışlarla, sloganlarla karşılık verdi. Bu an; Newroz’un ruhuna ve tarihine uygun olarak Kürdistan’da yeni bir günün başlangıcı olduğunu hissettiren bir andı.

Daha sonrasında Pervin Buldan’ın, “Newroz ateşleriyle, Selahattin Demirtaşlar, Figen Yüksekdağlar, Gültan Kışanaklar, Sebahat Tunceller, Aysel Tuğluklar, Selçuk Mızraklılar, Ayşe Gökkanlar, Leyla Güvenler, Hülya Alökmenler ve cezaevlerindeki bütün arkadaşlarımız bu meydandalar. Amed meydanından bütün yoldaşlarımıza sevgilerimizi, selamlarımızı gönderiyorum” diyerek zindanlarda siyasi tutsak haline getirilen halkın iradesinin Newroz meydanında bulunan halkın temsil ettiğini vurguladı ve ardından “Ankara bu meydanı görsün” dedi.

Newroz ateşinin yakılmasıyla ve Dengbêj Kazo’nun sahneye çıkmasıyla beraber Newroz alanı tam anlamıyla bir bayram havasına dönüştü. Servet Kocakaya, Azad Bedran ve Rojda’nın verdiği konser ile beraber Newroz etkinliği sona erdi.