Amedliler: Bu Newroz serhildan havasında geçti

“Kadınlarımız, annelerimiz, gençlerimiz ve hatta çocuklarımız bile direnerek alana girdi. Bu Newroz da bir serhildan havasında geçti.”

Amed’deki Newroz’a katılan Kürdistanlılar, tüm engellemelere, zorluklara karşı direnerek alana girdiklerini ve Newroz Bayramı’nı kutladıklarını söyledi.

Bir milyonu aşkın kişinin katıldığı Amed’deki Newroz kutlaması, tüm provokasyon ve engellemelere rağmen coşkulu bir atmosferde geçti. Alana girenler, yaşadıklarını zorlukları ve Newroz’un kendileri için ne anlama geldiğini ANF’ye anlattı.

Ömer Öner: Newroz, son üç yıla göre epeyi kalabalıktı. Gelen herkesin ayağına sağlık. İçeri alınırken çok zorlandık. Dört arama noktasından geçtik. Dört yerde de baştan aşağı, ayakkabılarımıza kadar arandık. 

Ahmed Şenyiğit: Biliyorsunuz ki Amed, Kürdistan’ın başkentidir. Tüm Kürtler, 21 Mart günü burada bir araya gelir. Türk devleti, burada yoğun katılımın gerçekleşmesini istemiyor. Çok zorluk ve sorun çıkardılar ama Kürt halkı, her şeye rağmen alana girdi. Kadınlarımız, annelerimiz, gençlerimiz ve hatta çocuklarımız bile direnerek alana girdi. Bu Newroz da bir serhildan havasında geçti.

İlknur Ak: İçeri girerken 3-4 aramadan geçiyoruz. Benim sarı-siyah bir puşim vardı, onu aldılar. İsteyince de ‘gözaltına alırız’ diyerek tehdit ettiler. ‘Ya gözaltına alırız ya da bunu çöpe atarız’ dediler. 

Süleyman Bayram: Newroz, her zamanki gibi coşkuluydu. Engeller daha fazlaydı. Biz saat 10.00’de geldik, ancak alana 15.00’te girebildik. Arama üstüne arama yaptılar. Sürekli gaz bombası attılar, gözaltına alınanlar ve şiddete maruz kalanlar oldu. Üzerimdeki kıyafet yasakmış, biz kendi yöresel kıyafetimizle gelemiyoruz. Ben Newroz’u kutlamaya geldim, bu benim kıyafetimse bununla geleceğim, sen bunu engelleyemezsin. Engelledikleri için ben bunu gizli getirdim. 

Ali Kandemir: Bu Newroz da bizim için bayram ve direniş havasında geçti. Zorlukları ve engellemeleri aşarak alana girdik. Tüm engellemelere rağmen bugün yine buradayız ve bayramımızı kutladık.

Ümit Yılmaz: Saat 09.30’da geldik buraya. Saat 15.00’e kadar bizi beklettiler. Newroz’u bizden kimse alamaz. Küfür ya da hakaret etmiyoruz. Taş ya da sopa atmıyoruz ama kalkıp da kalkanlarınızı kaldırırsanız, karşılık verilir.