Antep'te DAİŞ'in katlettiği 56 kişi anıldı

Antep'te DAİŞ saldırısında katledilen 56 kişi için anma etkinliği düzenlendi.

Antep’in Şahinbey ilçesi Beybahçe Mahallesi’nde 20 Ağustos 2016 tarihinde Kürt bir ailenin düğününe yönelik Türk devleti destekli DAİŞ çetelerinin canlı bomba saldırısında katledilen 40’ı çocuk 56 kişi, katledildikleri yerde anıldı. Katliamın yaşandığı sokakta yapılan anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, katliamda hayatını kaybeden ailelerin yakınları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Antep İl Örgütü, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi ve kentte bulunan çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

 Anmada konuşan HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, yaşanan katliamının planlı olduğunu belirterek, “6 yıl geçti ama katliam doğru düzgün bir şekilde araştırılmadı. Ankara katliamından sonra katliamı yapanlar ‘Kürtlerin düğün yapmasına izin vermeyeceğiz’ dediler ve 20 Ağustos’ta bu katliamı gerçekleştirdiler. Bu katliamın failleri yargılanmayana ortaya çıkmayana kadar bu davanın peşini bırakmayacağız” diye belirtti.

'ÇOLUK ÇOCUK DİNLENMEDEN KÜRT KİMLİĞİ HEDEF ALINDI'

ÖHD Antep Temsilciliğinden ve dava avukatı Mustafa Yalçın, yapılan katliamın Kürt kimliğini hedef aldığını vurgulayarak, katliamın canavarca bir hisle yaş cinsiyet fark etmeksizin yapıldığını söyledi. “Katliamın üzerindeki sır perdesi bugün bile tam olarak kaldırılabilmiş değildir” diyen Yalçın, şunları söyledi: “Çok büyük bir organizasyon gerektiren ve cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamlarından biri olarak kayıtlara geçen bu olayla ilgili kamu görevlilerinin sorumluluğu tartışılmaya dahi açılmamış ve alelacele hukuksuzca yapılan bir yargılama sonucu dosya kapatılmaya çalışılmıştır. Ne yazık ki bu ve aynı dönemdeki diğer katliamlar arasında bağlantı çok açık olmasına rağmen, olayla ilgili olarak kamu görevlilerinin açık ihmalleri olmasına rağmen, siyasi iktidar bu yönün açığa çıkmasını istememiştir. Ankara Gar saldırısı soruşturmasında kendilerini bir Kürt düğününde patlatacakları yönünde verdikleri ifadelere rağmen önlem alınmadığını, devam eden Suruç Katliamı dosyasında ki bağlantılardan da daha iyi anlamaktayız.”

 Katliamın engellenebileceğini belirten HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, iktidarın bugün DAİŞ zihniyeti ile mücadele edenlere saldırdığını söyledi. Toğrul, “IŞİD çetelerini Suriye’nin Kuzeyinde kentleri yakıp yıkmalarına direnen Kürtler bugün iktidarın hedefinde olmaya devam ediyor” dedi.