Arama noktaları işkenceye dönüştü

Hakkari, Van, Bitlis ve ağrı arasındaki asker ve polis noktalarında yol kontrolleri ve aramalar artmaya başladı.

Hakkari, Van, Bitlis ve Ağrı arasında jandarma karakollarının bulunduğu noktalarda günün 24 saati araç ve üst araması yapılıyor. Araçları durduran askerler, araçların içindeki eşyaları dışarı çıkartarak tek tek bakarken, yolcuların kimlik ve üst araması yapılıyor. Bu aramalar işkenceye dönüşmüş durumda. 

Hakkari-Van arasında bulunan Depin, Yeniköprü, Bebleşin ve Albayrak; Van-Bitlis arasındaki Balaban ve Bitlis-Siirt arasındaki Buzlupınar yol kontrol noktası ile Van-Ağrı arasındaki birçok arama noktasında, 90’lı yılları aşan ve OHAL’i aratmayan uygulamalar yapılıyor. 
Şehirler arasındaki noktaların yanı sıra şehir merkezlerinde ve mahalle arasında da asker ve polis noktaları bulunuyor. İnsanlar evlerine gitmek için her gün bu uygulamalara maruz kalıyor.

Hemen hemen her gün her saat devam eden bu uygulamalara halk tepki gösterdi. 

Erciş ilçesinin Çelebibağı Mahallesi’ndeki arama noktasındaki kontrollerin işkenceye dönüştüğünü söyleyen Fatma Yılmaz, şunları ifade etti: “Mahalle arasında arama noktasının ne işi olur. Bu mahallede her zaman kontroller yapılıyor. Özellikle gençlere dönük bir uygulama var. Bu arama noktalarında birçok kişi gözaltına alındığına şahit oldum. Bu insanlar zaten burada yaşıyor. Her gün aynı kişileri durdurup kimlik ve üst araması yapılmasının bir mantığı yok. Arama noktasının tek amacı insanları bezdirmektir.”