Asker evi yaktı, vali ‘münferit kaza’ dedi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Van’da yaptığı "güvenlik" toplantısının ardından Mollatopuz köyüne giren askerler, İsmail Candemir isimli köylünün evini yaktı.

Van’ın Özalp ilçesine bağlı Mollatopuz köyüne ‘İhbar var’ iddiasıyla giden Türk askerlerinin, anons yaparak köylülerin dışarı çıkmasını istemesinin ardından, İsmail Candemir adlı köylünün evinde arama yapmak isteyen askerler, eve sis bombası attı. Bombanın neden olduğu yangında evdeki bütün eşyalar yandı.

Alınan bilgilere göre, köylüler ve muhtarların 'eve zarar vermeyin' uyarılarına rağmen Jandarma Komutanı, "Ben bu evi yakmadan buradan ayrılmayacağım" dedi. Askerler köylüleri tehdit ettikten sonra eve el ve ses bombaları attı. Ardından evin içinde uzun süre arama yapan askerler, herhangi bir gözaltı bile gerçekleştirmeden köyden ayrıldı.

VALİ: MÜNFERİT BİR HADİSE!

Konuya ilgili bilgi veren HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Van Valisi Murat Zorluoğlu ile görüştüğünü söyledi. Geveri, Vali’nin kendisine ‘Terörle mücadele kapsamında yapılan bir operasyon. Yaşananların münferit bir kaza olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşımızın mağduriyetini gidereceğiz, merak etmeyin' dediğini aktardı.

Geveri, köylülerden aldığı bilgiyi şöyle anlattı: “Askerler öğlen saatlerinde köyü kuşatıyorlar. ‘İhbar var’ diyerek köylüleri evlerinden çıkarıyorlar. ‘Arama yapacağız’ diyorlar ve İsmail Candemir adlı köylünün evine sis bombası atıyorlar. Evin yarısı yanmış, eşyalar kullanılmaz hale gelmiş. Muhtar, askerleri uyarıyor, bomba atmasınlar diye, ‘Bırakın, ben içeri gireyim, kim varsa dışarı çıkarayım’ diyor ama onu dinlemiyorlar. Tabii asılsız bir ihbar olduğu için, yangından sonra evden kimse çıkmıyor. Yarın bizzat köye gidip incelemelerde bulunacağız."

KÖYDE OPERASYON SÜRÜYOR

Köyün hâlâ kuşatma altında olduğunu belirten Geveri, “Hâlâ 'operasyonlar sürüyor' diyerek gidişimize izin vermediler. Yarın bir heyet oluşturarak köye gidip incelemelerde bulunacağız” diye konuştu.