Atabay: Kürtçe eğitim olmalı

Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, Türkiye’de eğitim-öğretimde en büyük problemin Kürt çocuklarının kendi anadillerinde eğitim almaması olduğunu söyledi.

Eğitim Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde de Kürt çocukların asimilasyon politikaları çerçevesinde okula başladığını söyledi.

Yıllardır dile getirdikleri en temel problemden birinin Kürt çocuklarının kendi anadillerinde eğitim almamaları olduğunu belirten Atabay, ANF’ye şunları söyledi: “Her eğitim-öğretim döneminde bu sorun yine gün yüzüne çıkıyor. Kürt çocukların asimilasyona tabi tutulması söz konusu. Çocukların kendi ana dilinde eğitim almamaları, eğitimdeki başarılarının yanı sıra sosyal ve kişilik gelişimleri açısından da büyük problem.”

Çocukların ana dillerinin dışında başka bir dille eğitim veren okula dezavantajlı başladığını kaydeden Atalay, bunun yaşattığı psikolojik travma ve sebep olduğu özgüven çöküntüsüne işaret etti.

Yapılması gerekenin çok net olduğunu belirten Atabay, şöyle devam etti: “Kürtçenin anayasada güvence altına alınması gerekiyor. Bunun için en başta atılması gereken adım da Kürt çocukların kendi anadillerinde eğitim görecekleri bir eğitim politikası, bir eğitim müfredatının belirlenmesidir. En büyük sorunlarımızdan biri budur.”