Av. Baskın: Fiili OHAL uygulanıyor

İHD Hakkari Şube Yöneticisi Avukat Eren Baskın, tüm bölgede adı konulmamış bir OHAL uygulandığını söyledi.

Hakkari ve ilçelerinde 2016’dan beri her türlü eylem ve etkinlik yasak. Hakkari genelinde yüzlerce bölge ve alan "özel güvenlik bölgesi" ilan ediliyor. Yaylalara çıkılamıyor, eskisi gibi hayvancılık yapılamıyor. Sınır bölgelerinde ise tam bir dram yaşanıyor. Sınır ticareti yasağı beraberinde devletin fail olduğu cinayetleri getiriyor.

Hakkari ve ilçelerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin ANF’ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi yöneticilerinden avukat Eren Baskın, tüm bölgede adı konulmamış bir OHAL durumunun yaşandığını belirtti.  Anayasanın 3. Maddesi’ndeki ‘Herkes, önceden izin almaksızın, bu kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ hükmüne işaret eden Baskın, bunun tamamen rafa kaldırıldığını söyledi.

Bugün Hakkari ve ilçelerinde iktidar bileşenleri dışında herhangi bir siyasi düşünce, hak savunuculuğu, yardım kampanyası veyahut yapılacak bir gösteri yürüyüşüne katiyen izin verilmediğini, buna karşı yapılan tüm başvuru veya itirazların da reddedildiğini hatırlatan Baskın, böylesi bir ortamda insan hakları savunuculuğunun zorluğuna işaret etti.

Baskın, bölge genelinde yaşanan tüm hak ihlallerine yetişmeye çaba gösterdiklerini söyleyerek, yönetim olarak tespit ettikleri tüm hukuka ve insan onuruna aykırı durumları kayıt altında tuttukları gibi birçok davaya da müdahil olduklarını aktardı.