'Bağımsız ve özgür Şengal mücadelemiz devam edecek'
Şengal Yönetim Kurulu, "Bağımsız ve özgür Şengal için mücadelemiz devam edecek" derken, BM’ye Şengal Özerk Yönetimi'ni tanıma çağrısı yaptı.
Şengal Yönetim Kurulu, "Bağımsız ve özgür Şengal için mücadelemiz devam edecek" derken, BM’ye Şengal Özerk Yönetimi'ni tanıma çağrısı yaptı.
Şengal Yönetim Kurulu, Şengal Özerk Meclisinin 8’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantı Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından bölgenin siyasi durumu ve çalışma planları ele alındı. Toplantının ardından Şengal Özerk Meclisinin 8’inci yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yapan Şengal Yönetim Kurulu, bağımsız ve özgür bir Şengal için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini ifade etti. Yönetim Kurulu ayrıca BM ve tüm insan hakları kurumlarıyla diyalog ve sorunların çözümü için hazır olduklarını belirterek, Şengal Özerk Yönetimini tanımaları çağrısında bulundu.
Şengal Yönetim Kurulu, "14 Ocak 2015 tarihinde Mam Zeki, Sait Hasan, Şehit Berxwedan öncülüğünde 27 kişi tarafından Şengal Kurucu Meclisi oluşturuldu. Meclisimizin kuruluşunun 8’inci yıldönümünün başta şehit aileleri olmak üzere halkımız ve tüm dostlarımıza kutlu olmasını diliyoruz" dedi.
'ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Êzidî halkının Şengal Dağı'nda her gün DAİŞ çetelerinin saldırılarına uğrayarak katledildiği bir dönemde tarihi kararlar alarak örgütlenmeye başladığının vurgulandığı açıklamada, “O dönemden bugüne başta KDP olmak üzere fermanı gerçekleştirenler meclisimize karşı düşmanlık yürütüyor. Bir yanda Şengal’in özerkliği için direniş ve mücadelemiz, diğer yanda ise Türk devletinin eline teslim olmuş KDP’nin ihaneti var. Bağımsız ve özgür Şengal için mücadelemiz devam edecek” denildi.
Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Mam Zeki, Sait Hasan, Mervan Bedel, Şengal Özerk Yönetimi hedef aldıkları için şehit edildi. Halkımız şehitlerin emeklerine büyük saygı duyuyor. Onların çizgisinde mücadeleyi sürdürüyor. Büyük emekler verilerek Şengal’deki kurum, kuruluş ve savunma güçleri inşa edildi. 8 yıl içinde 200 binden fazla insan Şengal’e geri döndü. KDP’nin ihanet çizgisine çekmeye çalıştığı halkımız kendi topraklarına geri dönmektedir.
Özerk Yönetim sistemini engellemek istiyorlar. Kanunlar bahane edilerek halkımızı KDP’ye teslim etmek istiyorlar. Halkımızın Şengal’in özerk ve bağımsızlığı için yürüttüğü mücadele devam ediyor. Şengal halkı 9 Ekim Anlaşmasına karşı çıkıyor ancak KDP ve Türk devleti bu anlaşmanın yürütülmesi için uğraşıyor."
Êzidî halkının iradesinin uluslararası alanda kabul edilmesi için tüm insan hakları kurumları ve BM’ye çağrı yapılan açıklamada, "Özgür ve bağımsız Şengal’den asla geri adım atmayacağız. Şengal Özerk Yönetimi tanınmalıdır" denildi.
Şengal Yönetim Kurulu son olarak, Şengal’in özerkliğinin kabul edilmesi için halkın mücadele içinde olması gerektiğine vurgu yaparak, sorunların çözümü için diyaloğa hazır olduğunu kaydetti.