Barzani'den itiraf: Kerkük'ü teslim ettik!

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani, Heşdi Şahbi'nin işgal ettiği bölgelerin 'barışçıl şekilde' teslim edildiğini ve peşmergenin savaşmaması için kendisinin bizzat uğraştığını söyledi.

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani, Kerkük ve çevresindeki çok sayıda yerleşim bölgesinin Heşdi Şabi ve Irak ordusuna teslim edilmesine ilişkin itiraf gibi açıklamalarda bulundu. Barzani, Peşmergenin savaşmaması için uğraştığını ve işgal edilen bölgelerin ‘barışçıl şekilde’ teslim edildiğini söyledi.

Heşdi Şabi ve Irak ordusunun 16 Ekim’de Kerkük ve çevresindeki yerleşim bölgelerine yönelik operasyonuna ilişkin KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’den itiraf niteliğinde bir açıklama geldi.
Kerkük ve çevresindeki bölgelerin işgalini izah etmeye çalışan Barzani, peşmergenin direnmemesi için kendisinin bizzat çaba gösterdiğini söyledi. Barzani, söz konusu bölgelerin ‘barışçıl şekilde’ Heşdi Şabi ve Irak ordusuna teslim edildiğini vurguladı.

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’nin söz konusu açıklaması şöyle;

''Irak ordusu ve özellikle Heşdiler hiç bir sınır tanımadan saldırdılar. Peşmergenin direnmemesi ve savaşmaması için çaba gösterdik. Söz konusu bölgeler barışçıl şekilde teslim edildi.’'

Mesut Barzani, peşmergenin kan dökülmemesi için direnmediğini iddia etti. 

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri 16 Ekim günü Kerkük başta olmak üzere Güney Kürdistan topraklarının %40’ını oluşturan bölgelere saldırmış, KDP ve YNK güçleri hiç bir direniş göstermeden geri çekilmişlerdi. 

Peşmerge yetkilileri, çatışmaya girmeme talimatının yukarıdan geldiğini açıklamışlardı.