Barzani’nin koltukta kalma arayışları sürüyor

Güney Kürdistan parlamentosunun bugünkü oturumunda Bölge Başkanlığı sisteminin lağvedilmesi bekleniyor. Mesut Barzani ise iktidarı elinde tutmanın arayışlarını sürdürüyor.

Güney Kürdistan Parlamentosu, Kürdistan Bölge Başkanlığı sisteminin lağvedilmesi ve yetkililerinin parlamento, hükümet ve Adalet Bakanlığı'na devredilmesi gündemiyle bugün toplanıyor.

Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkan Yardımcısı Cafer Eminkî, Barzani'nin parlamentonun bugünkü oturumunda okunması için bir mektup gönderdiğini açıkladı. Öte yandan Reuters'a konuşan KDP'li bir yetkili de Barzani'nin 1 Kasım günü istifa edeceğini söyledi.

Ancak Barzani'nin istifası ve Bölge Başkanlığı sisteminin lağvedilmesine ilişkin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (YNK) yapılan açıklamalar yeni soru işaretleri doğurdu.

‘MEKTUP İSTİFAYLA İLGİLİ DEĞİL’

KDP Güney Kürdistan Parlamentosu Grup Başkanı Umêd Xoşnav, dün akşam katıldığı bir televizyon programında "Barzani'nin mektubunun görevi bırakmayla ilgili olmadığını" söyledi.

Xoşnav, "Başkan Barzani'nin mektubu hiçbir şekilde istifa ile ilgili değil. Sayın Başkan Kürdistan Bölge Başkanlığı'nın görev süresinin uzatılmamasını istiyor. Parlamentonun bu iki mevsim içerisinde Bölge Başkanlığı ve Parlamento seçimleri için hazırlık yapmasını istiyor" dedi.

YNK: DEĞİŞİM OLMAYACAK

Güney Kürdistan parlamentosunun bugünkü oturumuna ilişkin Facebook hesabı üzerinden açıklama yapan YNK parlamenteri Salar Mehmûd ise büyük bir beklenti içerisine girmemek gerektiğini belirtti. Mehmûd, parlamentonun görev süresinin bir yıl uzatılmasının Bölge Başkanı'nın görevinin de uzatılması anlamına geleceğini belirterek, şunları yazdı: "Şura Meclisi böyle bir hak veriyor. Yarın bir istifa olmayacak, parlamento da o makama kimseyi atamayacak. Barzani kendi başına Bölge Başkanlığı'nın lağvedemez. O önerebilir ama lağvetme yetkisi parlamentodadır. Çünkü Bölge Başkanlığı sistemi yasayla belirlenmiş bir kurumdur. Barzani, parlamentoya gönderdiği mektubunda Kürdistan Siyasi Encümenliği'ne ulusal bir merci görevi verilmesini isteyebilir. O zaman da tüm değişiklikler şekli olur. Büyük bir değişiklik beklentisinde olmamak gerekir."

Bu arada KDP medyasının Barzani için "ulusal merci olacak" haberleri, İran'da otorite Ayetullah Hamaney ile Irak dini otoritesi Seyid Ali Sistani'yi hatırlattı.

4 YILLIK UZATMA SÜRESİ

Barzani, 12 Mayıs 2005 tarihinde parlamento tarafından, 25 Temmuz 2009 yılında halk tarafından Bölge Başkanlığı'na seçilmişti. Ağustos 2013'te görev süresi dolan Barzani'nin görev süresi parlamento kararıyla 2 yıl daha uzatılmıştı. Ancak uzatma süresi Ağustos 2015'te dolan Barzani, görevi bırakmamış ve iki yıl daha koltukta kaldı.