Batman'da halk Newroza aktı: Abdullah Öcalan'a bin selam!

Batman'da on binlerce kişinin katıldığı Newroz alanında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebi dile getirilirken, sık sık “Bijî serok Apo” ve “Bê serok jiyan nabe” sloganları atıldı.

Batman merkeze bağlı Pazaryeri mahallesinde bulunan Newroz Alanı’ndaki kutlamalara katılan on binlerce kişi, alkış ve zılgıtlarla halaya durdu. 7’den 70’e yoğun katılımın olduğu alanda sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla renk cümbüşüne döndü. Kısa bir süre içerisinde alanda sığmayan ve sayıları on binleri bulan kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları attı. 

Newroz, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sonrasında  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın geçmiş yıllarda Newroz’u kutladığı ses kaygının olduğu sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Daha sonra HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, KDP-Bakur Eş Genel Başkanı Sertaç Bucak ile Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı. Ateşin tutuşturulmasının ardından on binler özgürlük halayına durdu. Alanın hınca hınç dolması nedeniyle birçok kişi kontrol noktalarında beklemek zorunda kaldı. Bir an olsun coşkunun dinmediği alan adeta renk cümbüşüne döndü. 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Kürt halkı 50 yıllık mücadele tarihinde sürekli katliam, tutuklama ve sürgünler ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak bunlara karşın bu halk hiçbir zaman geri adım atmadı. Her katliam, her baskı bu halkı alanlara akmasına gerekçe olmuştur. Kürt halkının kutladığı Newroz'larda böyle. Newroz’un engellenme girişimlerine karşın halk her dönemde alanları tıklım tıklım doldurmuştur. Bu kent failli meçhulleri kentti. Ancak hiçbir dönemde geri adım atmamıştır. Bu kent hiçbir zaman alanları boş bırakmadı. Şu görüntüye bakın alanda yer yok. Gelişler halen devam ediyor. Çok yaşa Batman, başarı bizimdir.

Öcalan’ın özgürlüğünü isteyen milyonlarca kişi alanlara akarak bu talebi güçlü bir şekilde dile getiriyor. Dünya ülkelleri başta olmak üzere tüm herkes bu talebi görmeli. Bu halkın talebine kimse kulak tıkayamaz. Ortadoğu'da sürekli bir hal alan ve şuan dünyaya yayılan savaş halinin sona ermesi Öcalan’ın fikirleriyle sağlanır. Bunun için Öcalan’ın derhal özgürlüğüne kavuşması gerekiyor.” 

Başaran’ın konuşması sık sık “Bijî serok Apo” ve “Bê serok jiyan nabe” sloganlarıyla kesildi. 

Alanı dolduran on binlerce kişinin saldırılara büyük bir cevap verdiğini söyleyen KDP-Bakur Eş Genel Başkanı Sertaç Bucak, Newroz’un birlik günü olduğunu belirtti. Bucak, "4 parça Kürdistan ve Kürtlerin bulunduğu her alanda Kürt halkı Newrozu büyük bir coşku ile kutluyor. Kürtler Kawaların direnişi ile alanlarda halklarını talep ediyor. Kazanımları için alanda. Bugün burada alanı dolduran Batman halkının bu coşkusunu kutluyorum. Newroz barış, kardeşlik ve birlik günüdür. Hepinizin Newroz'u kutlu olsun” diye konuştu.

HDP'li Garo Paylan ise, alandaki coşkuya işaret ederek, "Buradan zindanlarda direnenlere binlerce kez selam olsun. Burada Öcalan’a selam olsun. Zalimlerin gidişini kutladığımız bu bayramda Öcalan’ın özgürlüğünü karşılayacağız. Bu gidici faşist iktidarın yerine gelecek olanlar da önemli. Biz 3’üncü yol ile sonrasında ne yapılacağına dair mücadele çizgimiz hazır. Bu mücadelenin Newroz alanlarında hayat bulduğunu görüyoruz" eddi.