‘Berxwedan jiyan e yetmez, serhildan jiyan e demeliyiz’

İşgalciye karşı Kürdistan’ı savunan gerillalar, “Bu yıl milletimizin zafer ve özgürlük yılı olacak” diyerek, yürütülen varlık-yokluk savaşında halkın ve gerillanın birleşerek, sürece Newroz ruhuyla katılması gerektiğini vurguladı.

Newroz Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber Kürdistan özgürlük gerillaları da Newroz kutlamaları için hazırlıklarını sürdürüyor. Kürdistan dağlarında Newroz’u karşılayacak olan gerillalar, verdikleri mesajlarda artık direniş ile birlikte serhildan vurgusunu öne çıkardı.

YJA Star gerillası Rojevîn Rotînda, özgürlük şehitlerini anarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’unu kutladı.

Rotînda “Mart ayı, Kürdistan halkı ve Ortadoğu halkı için bir serhildan ve direniş ayıdır. Bu serhildan ve direniş ruhunu bu aya verenler Demirci Kawa, Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rehşan hevallerdir. Bu büyük şehitlerin şahsında genel olarak özgürlük hareketimizin şehitlerini ve Mart şehitlerimizi anıyorum. Rêber Apo'nun, tüm devrim şehitlerimizin, Kürdistan halkımızın, mazlum dünya halklarının ve özgürlük hareketinin tüm yoldaşlarının bu özel Newroz gününü kutluyorum.”

‘DÜŞMANIN GÖLGESİNİ DE SÖKÜP ATACAĞIZ’

Mart ayı ile birlikte doğanın kendini yenilediğini, doğayla birlikte gerillanın da kendisini yenilediğini sözlerine ekleyen Rojevîn Rotinda, Newroz’la beraber işgalci düşmanın gölgesini dahi Kürdistan’dan söküp atacaklarını vurguladı.

Rotînda “Mart, baharın başlangıcı. Doğa, bu ay kendini yeniden inşa ediyor. Biz de Rêber Apo’nun savaşçıları olarak özellikle bu ayda kendimizi yeniden inşa ediyoruz ve YJA Star savaşçıları olarak Newroz ayının ruhuyla, çağdaş Kawa’nın ruhuyla dönemin Dehaqlarına karşı daha fazla mücadele edeceğiz ve bu Newroz'u, Kürt halkının ve dünyanın mazlum halkların özgürlük Newroz’u yapacağız. Artık bu vahşi düşmanı bu topraklardan kovacağız ve Şehit Reşid'in dediği gibi gölgesinin dahi bu topraklarda kalmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Rotînda, Newroz hedeflerini ise şöyle açıkladı: “Bu yılki Newroz'da hedefimiz, Newroz ayını anlamlandıran ölümsüz şehitlerimizin ruhlarına anlam katmaktır. Mazlum yoldaşın Amed zindanında yeni Dehaqlara, Esat Oktaylara, Türk devletine karşı 'berxwedan jiyan e' sloganıyla büyük bir direniş sergilediği gibi, bugün de Mamreşo'da, Zendûra'da ve bizzat Girê Sor’da Şehit Cumaliler, Şehit Rêberler öncülüğünde aynı şiarla bugünün Dehaqlarına, faşizme karşı emsalsiz büyük bir direniş sergileniyor. Biz de bu ölümsüz kahraman şehitlerin izinde yürüyen Önder Apo'nun savaşçıları olarak, bu yılı final yılı yaparak düşmanın gölgesini dahi bu topraklardan kaldıracağız. Bu temelde halkımıza, Kürt gençliğine ve Kürt kadınlarına şunu söylemek istiyorum; bu zulmü ve vahşeti kabul etmeyin ve Newroz’un serhildan ruhuyla, Mazlum yoldaşların direniş ruhuyla serhildana kalkın. Biz artık ‘berxwedan jiyan e’ (direnmek yaşamaktır) demeyelim, ‘serhildan jiyan e’ (başkaldırı yaşamdır) diyelim! Bu temelde Önder Apo başta olmak üzere bu devrimin kahraman şehitleri, Kürt halkı ve dünya halklarının Newroz'unu kutluyorum.”

‘YAN SERKEFTIN, YAN JÎ SERKEFTIN’ DEMELİYİZ

HPG gerillası Şaho Tolhildan ise çağdaş Kawa Mazlum Doğan’ın Kürdistan’ı aydınlatan direnişinin günümüzde Kürdistan dağlarında sürdüğüne işaret etti. Tolhildan, “Bu Newroz’u, Diyarbakır zindanında bedenini ateşe vererek Kürt halkına ve tüm ezilen halklara özgürlüğü müjdeleyen eylemiyle her Kürt’ü aydınlatan çağdaş Kawa Mazlum Doğan şahsında başta Rêber Apo olmak üzere tüm devrim şehitlerine ve tüm şerefli halklara kutluyorum.  Nasıl ki tarihte Demirci Kawa, işgalci düşmanı iradesi ve gücüyle yendiyse, hareketimiz de aynı şekilde güç kazandı. Mazlum Doğan şahsında 'berxwedan jiyan e' sloganıyla devam etti. Özgürlük dağlarının zirvesindeki gerillaların ellerine ve silahlarına ulaşan bu güç, direnişi sürdürerek Kürt halkının düşmanını yendi. Kürt halkı ve hareketimiz için çok önemli olan 2022 yılı gibi hassas bir süreçten geçiyoruz. Ben de Önder Apo'nun fedailerinden biri olarak bu hassas sürece Newroz ruhuyla, Demirci Kawa ruhuyla ve ona sahip olan Çağdaş Kawa Mazlum Doğan ruhuyla adım atmayı görev edindim. Önder Apo'ya ve şehitlere, şehitlerin kanının intikamını yerde bırakmayacağıma dair sözümü yineliyorum. Gerillaların şahsında Önder Apo'nun fedakarlık ruhu, düşüncesi ve felsefesiyle Kürdistan dağlarında şehitlerden alınan güçle emsalsiz bir direnişin yürütüldüğü bilinmektedir. Metîna, Zap, Avaşîn ve Behdînan'da tüm dünyanın nazarında, zamanın en ileri tekniğine karşı eşi benzeri olmayan bir direniş yürütülüyor ve düşman her geçen gün yeniliyor” ifadelerini kullandı.

İçinden geçtiğimiz sürecin Kürtler için önemine değinen ve 2022 yılını zafer yılı yapacaklarını ifade eden HPG gerillası Şaho Tolhildan, zafere kilitlenilmesi gerektiğini aktararak, “Bu süreçte yürütülen savaş, varlık ve yokluk savaşıdır. Halk ve gerillalar birleşmeli ve bu sürece fedakarlık ruhuyla katılmalıdır. Biz gerillalar olarak kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Bu yıl milletimizin zafer ve özgürlük yılı olacak, özgürlük müjdesini şehit annelerine ve Önderliğe ulaştıracağız. Bunun için sadece 'berxwedan jiyan e' demek yetmez, 'yan serkeftin yan serkeftin' demeliyiz. Böylece 2022'yi Önder Apo'nun ve tüm mazlum halkların fiziki özgürlük yılı yapalım. Halkımıza çağrım, bu sürece sahip çıkılması ve her zamankinden daha fazla gerillaya destek verilmesidir. Düşmanın üzerine rüzgar ve fırtına gibi birlikte gidin.”

‘NEWROZ ATEŞİNİ DAĞLARDA BÜYÜTECEĞİZ’

Welat Midyad ise yaklaşan Newroz bayramına ilişkin duygu düşüncelerini şu cümlelerle ifade etti: “Newroz bayramını Önder Apo'ya, dağlardaki gerillalara, zindanlardaki direnişçilere, yurtsever halkımıza ve genel olarak insanlığa kutluyorum. Mazlum Doğan yoldaş, Demirci Kawa’nın güç ve iradesiyle zindanlarda Kürt halkının bitirilmesine karşı Demirci Kawa’nın ateşini aldı ve faşizmi kırarak Kürt halkını ve Kürdistan'ı aydınlattı. Bu ateş, artık Metîna, Zap, Avaşîn ve Garê'de yoldaşların direnişiyle gürleşti. Bu alanlarda Şoreş Beytuşebab komutasındaki direniş, düşmanı yenerek çetelerini tarumar etti. Şoreş Beytüşşebap’ın direniş ruhuyla Önder Apo’nun Newroz'unu kutluyoruz.”

Yurtsever halkın gerilla ile el ele vererek düşmana karşı direnişe geçmesi gerektiğini söyleyen Welat Midyad, şu çağrıyı yaptı: “Yurtsever halkımız dağlardaki gerillalarla birlikte Kawalar, Mazlumlar, Cumaliler, Ronahîler, Serhatlar, Çavreşler ve Hejarların ruhuyla büyük bir direniş göstersin. Newroz gerillalar için neyse Kürt halkı için de aynıdır. Bu temelde Önder Apo'nun fedaileri olarak büyük başarıları ve özgürlüğü elde etmeliyiz. Amacımız ve hedefimiz bu yıl bu Newroz'u Önderliğimizle birlikte kutlamak. Bu bağlamda Newroz ateşini Kürdistan dağlarında büyüteceğiz ve özgürlüğü sağlayacağız.”