‘Bir an önce ulusal kongre toplanmalıdır’

KCK İnanç ve Halklar Komitesi’nin Güney Kürdistan’da yaşanan gelişmelerle ilgili toplantısına katılan din alimleri, Güney Kürdistan yönetiminin istifasını isteyerek, ulusal kongrenin bir an önce toplanması gerektiğini belirtti.

KCK’nin düzenlediği toplantı ardından ANF’ye konuşan Güney Kürdistanlı din alimleri, ulusal kongrenin bir an önce toplanması gerektiğini belirtti.

Molla Star Bazyanî: Kürdistan’a yönelik saldırılara karşı ortak bir savunma kurulması gerekiyor. Bunun için de Kürtlerin birlik halinde hareket etmesi lazım. Şimdi her zamankinden daha fazla ulusal kongreye ihtiyaç var. Bireysel, ailesel ve partisel çıkarlarımızı bir kenara bırakmamız gerekiyor. Kürdistan’ın kazanımları için mücadele etmemiz gerekiyor.

Molla Abdulkerim Şar Bajar: Birlik içinde hareket ettiğimiz takdirde kazanacağız. Çünkü düşmanlarımız bizlere karşı birlik içinde hareket ediyor. Biz Kürtler de işgalci güçlere karşı el ele verip birliğimiz kurmamız gerekiyor. Özellikle de Güney Kürdistan siyasi partilerinin birbirlerini suçlamaktan ziyade Kürdistan halkına özeleştiri vermeleri gerekir. Bugün her şeyden evvel işgalcilere karşı birlik olma günü.

Eğitmen Nadî Elî: Öncelikle Kürtlerin kendilerini yeniden örgütlemeleri gerekiyor. Güney Kürdistan iktidarı istifa etmelidir. Eğer şu an Güney Kürdistan’a musallat olan iktidar giderse hiçbir işgalci güç Kürdistan’da varlık sürdüremez. Kendi halkını savunmaktan aciz, halkında kırılmaya sebep olan iktidarın derhal istifa etmesi gerekiyor.

Söz konusu kırılmaya sebep olan güç aynı zamanda Qazi Mihemed kırılmasına, 1975 Aş Betal’e de 1996 kırılmasına da sebep olmuştur. Söz konusu güç Kürt düşmanlarına karşı çok kirlik anlaşmalara imza atmıştır. Bu gücün yerine güçlü bir yönetimin kurulmalı ve iktidara gelmelidir. Ayrıca Ulusal Kongre çatısı altında ortak ordu, ortak savunma ve din öğretmenleri birliğinin kurulmalı.

Ortak savunma, ortak siyaset olmazsa, Kürtler saldırılara karşı kendisini savunamaz. Bu konuda din alimlerine de büyük bir sorumluluk düşüyor. Dini olarak da dini topluluk olarak parçalıyız. Dini topluluk birlik oluşturup, halka moral kaynağı olmamız lazım.