Bir tabur askerle mobesse yerleştiriyorlar, gerilla imha ediyor

Kürdistan Özgürlük Gerillaları karşısında savaş uçakları, helikopterler ve SİHA’larla hiçbir sonuç alamayan işgalci Türk devleti, bu kez yoğun bir şekilde mobesselere başvuruyor. Gerilla güçleri çok sayıda mobesseyi işlevsiz hale getirdi.

Gerilla TV’de Xakurkê, Heftanîn ve Metîna’da gerilla güçlerinin tespit ederek, işlevsiz hale getirdiği mobesselerin görüntüleri yayınlandı. 

Eylemlerden ikisi 13 Mayıs ve 26 Haziran tarihlerinde Xakurkê’de gerçekleşirken, biri 4 Ağustos’ta Heftanîn’de, diğeri de 28 Mayıs’ta Metîna’da gerçekleşti. 

Metîna’daki eylemde gerillanın askeri kamuflajla bir mobesseye hiç fark edilmeden yaklaşarak kullanılmaz hale getirdiği görülüyor. 

Bir başka görüntüde Xakurkê’de bir tepeye yerleştirilen mobesse kamerasına yaklaşan iki gerilla dikkat çekiyor. Gerillalar yakın mesafeden mobesse kameraya ateş açıyor. 

Heftanîn’de bir direğe yerleştirilen kamera gerilla tarafından kaleşnikof silahla imha edilirken kayda alındı. Birçok kameranın imha edildikten sonra gerilla tarafından söküldüğü de görülüyor. 

Gerilla kaynakları, Türk devletinin yoğun bir şekilde mobesse başvurmasının İHA ve SİHA’lara biçilen misyonun iflas ettiğinin itirafı olduğunu belirtiyor. 

Türk ordusu keşif uçakları ile Kürdistan dağlarında gerilla karşısında denetim sağlayamazken, her bir mobesse kurmak için önemli bir askeri güç alana indirmek zorunda kalıyor. Mobesseler karasal gözetleme için kullanılıyor. Gerilla kaynaklarına göre, sadece bir mobesse kurulması için bölgeye en az bir tabur asker getiriliyor.

Xakurkê’de ele geçirilen iki mobesenin başında duran bir YJA Star gerillası, “Düşman alanımız olan Xakurkê’de eylemlerimizin önünü almak için mobese ve fotokapan gibi yöntemlere başvuruyor” dedi. 

“Bunlar bizim için engel değil” diyen YJA Star gerillası Türk devletinin bu kameraları yerleştirmek için büyük bir askeri güç kullandığına da işaret etti.

Gerilla, “Bir kamera yerleştirmek için bir askeri tabur getiriyorlar. Hakimiyet kuramadıkları alanlar bu tür cihazlar yerleştiriyorlar” diye ekledi. 

Bu kameralar her yerleştirildiğinde imha edeceklerini kaydeden gerilla, “Hakimiyet kurmak istiyorlar ama buna izin vermiyoruz” vurgusunda bulundu.