Bismil'de Newroz: 'İmralı'ya bin selam' sloganı yankılandı

Bismil'de binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında, "Selam selam, İmralı'ya bin selam" sloganı yankılandı.

Amed'in Bismil ilçesinde bu yıl Newroz ateşi Sanayi Mahallesi'ndeki alanda yakıldı. Halk, sabahın erken saatlerinde yöresel kıyafetler giyerek, sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarıyla alana akmaya başladı. 7’den 70’e binlerce insanın katıldığı kutlamalar, polislerin engellemeleri nedeniyle 2 saat gecikmeli başladı. Birçok kişinin arama noktalarından geçmesine "örgütsel kıyafetler giydikleri" iddiasıyla engel olunmak istendi. Ancak halkın tepkisi üzerine polisler geri adım attı.
Binler, 3 arama notasında aramadan geçirildikten sonra alana girmeye başladı. Her alana girenin halay çektiği kutlamalarda, sık sık “Bijî serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe”, “Selam selam İmralı'ya bin selam”, “Bismil Ovası, Apocular yuvası” ve “Bijî berxwedana zîndanan” sloganları atıldı. Bir süre çekilen halayların ardından HDP milletvekilleri Dersim Dağ, İmam Taşçıer ve Garo Paylan ile HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy’un da aralarında olduğu çok sayıda kişi Newroz ateşini tutuşturdu. Ateşin yakılması sonrası coşku daha da arttı.

'BU ATEŞ ABDULLAH ÖCALAN'I ÖZGÜRLEŞTİRECEK'

Kutlamada konuşan HDP'li Dersim Dağ, Newroz’un "direniş ve başkaldırı bayramı" olduğunu belirtti. Dağ, "Newroz Dehakların yenilişi, halkların ise zaferinin bir simgesi olmuştur. Günümüzün Dehakları AKP-MHP iktidarı da yenilmiş ve son demlerini yaşıyorlar. Bize 'takatleri kalmadı' diyenler alanlara baksın. Bu alanlar gidişlerinin göstergesidir.  Bu halkın özgürlük ateşi etrafında kimse duramaz. Bu yıl ki ateş onların sonunun yakıldığı ateş olacak. Bu ateş Öcalan’ın özgürlüğünün ateşi. Bu ateş, Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacak. Başarı ve kazanım Newroz’unuz kutlu olsun” dedi.

 Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, tutsak diğer Eşbaşkan Gülşen Özer’in selamlarını iletti.

 HDP'li İmam Taşçıer ise, birçok merkezde Newroz ateşinin büyük bir coşkuyla yakıldığına işaret ederek, "Kürtleri yok sayanlar, Newroz alanlarına baksın. Alanlara akan milyonlarca Kürdü görsün. Çözüm masasını devirenler bu masanın altında kaldı. Kaybedince Kürtlere saldıranlar binlerce insanı tutukladı. Belediyelere kayyum atadı. Ne yaparsa yapsınlar bu halk kazanıyor. Kazanmaya da devam edecek. Newroz birlik, direniş, başkaldırıdır. Newroz’unuz kutlu olsun. Halkın direniş Newroz’unun önünde kimse duramaz” diye konuştu.  

Konuşmaların ardından binlerce kişi, sanatçılar Devrim Demir ve Cevdet Bağca’nın şarkıları eşliğinde halay çekti.